ingyenebéd

Friss topikok

Címkék

adó (13) államadósság (3) állami (3) ár (16) bank (2) befektetés (5) befektetők (1) bér (1) biztosítás (1) budapest (4) bukás (1) csőd (1) dömping (1) egészség (5) energia (10) eu (4) euró (3) externália (2) fejlesztés (4) felsőoktatás (2) finanszírozás (12) fogyasztás (2) forint (5) fúzió (2) galopp (1) gazdaságpolitika (13) gazdaságtörténet (1) igazságszolgáltatás (1) infláció (1) infrastruktúra (2) ingyenebéd (3) internet (1) intézmények (3) járadékvadászat (5) jólét (2) karácsony (1) kereskedelem (5) kocsma (1) költségvetés (3) könyv (2) környezetszennyezés (2) környezetvédelem (2) korrupció (1) korrupicó (2) kovács ádám (2) közbeszerzés (1) közgazdaságtan (2) közlekedés (7) közpénzügyek (26) köztársaság (1) külgazdaság (3) liberalizáció (3) makroökonómia (3) média (1) mellékvonalak (1) migráció (1) mikroökonómia (2) mol (2) monetáris (7) monopólium (6) munka (3) munkanélküliség (1) művészet (5) nyilvánosság (2) oktatás (11) pénz (1) pénzügy (3) rádió (2) rendezvény (2) részvény (3) segély (1) sport (3) statisztika (1) szabadlovasok (1) szabályozás (16) szegénység (1) szegéynség (1) szellemi (2) szerkezetváltás (1) szolidaritás (4) támogatás (10) tandíj (1) társadalombiztosítás (2) termelés (1) tilos (3) tóth istván jános (1) tudomány (2) tulajdon (3) usa (2) választás (3) vállalatok (3) válság (8) vasút (5) vérpumpa (3) verseny (2) versenyképesség (4) Címkefelhő

Networked Blogs

Facebook követők

2002.11.26. 13:47 süssmájer

Diplomás minimálbér

Muraközy Balázs

A cikk a diplomás minimálbér bevezetésének hatásait vizsgálja. Kiemeli, hogy a béremelésre szükség volt, azonban a formája nem megfelelő. Különös figyelmet szentel a diplomás minimálbér oktatási döntésekre való hatásának.

A diplomás minimálbérről

A kormány egyik a választási kampányban is hangoztatott és azóta már valóra is váltott ígérete a diplomás minimálbérnek nevezett béremelés bevezetése volt. Ennek kapcsán a közalkalmazottak számára a legkisebb fizetés a minimálbér kétszerese, jelenleg 100 ezer forint lett. Az intézkedés együtt járt a közalkalmazotti bérek átlagosan 50%-os emelésével is. Nyilvánvaló, hogy a két intézkedés nem független egymástól, mert az 50%-ból fizetik ki a minimálbér bevezetésének költségeit; ugyanazt a dolgot próbálják kétféleképpen eladni a választóknak. Ebben az írásban a diplomás minimálbér etimológiájának rövid áttekintése után az intézkedés hatásait próbálom meg összefoglalni. Nem fogok a teljes közalkalmazotti béremelés hatásaival foglalkozni, hanem csak azzal, hogy konkrétan a diplomások számára bevezetett legalacsonyabb bér milyen hatásokkal jár ceteris paribus. Természetesen teljességről szó sem lehet.

Etimológia

A minimálbér szót a világban általában arra szokták alkalmazni, amikor az állam törvényben megjelöl egy olyan minimális bért, amelynél kevesebbet a gazdaságban senki nem fizethet alkalmazottjának. Ezt az intézkedést az állam a kényszer erejével kisajtolja az adott országban működő összes munkaadóból. Jelenleg erről szó sincs. Az intézkedés kizárólag a közalkalmazottakra vonatkozik. A közalkalmazottak az ország lakosságának elég nagy részét teszik ki, ezért a minimálbéremelés gazdasági hatása jelentős. Viszont a minimálbér és a mostani intézkedés közötti alapvető különbség az, hogy az állam ebben az esetben nem él a kényszer erejével: saját hatáskörében, saját alkalmazottjainak a bérét emeli meg. A diplomás minimálbér valójában nem más (és nem több), mint a diplomával rendelkező közalkalmazottak bérének emelése.

A kérdéses béremelés hatásai nagyon eltérőek a minimálbéremelés szokásos hatásaitól. A foglalkoztatott diplomások igen nagy részének nem nő a bére. Másrészt – mivel hiányzik a kényszer ereje – a vállalatok továbbra is olyan áron fogják foglalkoztatni alkalmazottjaikat, amilyen értéket nekik azok megtermelnek. Ezért a munkapiacon, árszabályozás hiányában nem jelentkezik túlkínálat, vagyis a béremelés közvetlenül nem gerjeszt munkanélküliséget.

A diplomás minimálbér kifejezés használata tehát teljesen helytelen, választási propaganda. Sőt közgazdasági demagógia is egyben: az emberek egy jó része – beleértve a szerzőt is – sokáig azt hitte, hogy itt tényleg minimálbérről van szó . Vagyis a kampányban ennek a kifejezésnek a használatával becsapták a választókat. Másrészt az emberek bizonytalanok lesznek abban, hogy mit jelent valójában a minimálbér kifejezés, vagyis sikerül a közgazdasági műveltség szintjét tovább süllyeszteni.

Méltányosság

A béremelés mellett szóló egyik legfőbb érv méltányossági. A közszférában alkalmazott diplomások bére általában elmarad azoknak a diplomásoknak a bérétől, akik a versenyszférában dolgoznak. A béremelés ezt hivatott kompenzálni. Ez az érv részben helytálló. Például a kezdő orvosok és tanárok bére nyilvánvalóan méltánytalanul alacsony volt, és a béreik növelésével ez a méltánytalanság csökken. Az a kérdés, hogy önmagában az, hogy valaki elvégez egy főiskolát vagy egyetemet, feljogosítja-e arra, vagyis méltányossági szempontból indokolt-e az, hogy kiemelten bérezzék. Szerintem nem.

Egyrészt azért nem, mert olyan alacsony szintű az oktatás színvonala sok intézményben, hogy ennek az elvégzése nem hasonlítható össze például az orvosi egyetem elvégzésével. Másrészt a béremelés mindenkit érint attól függetlenül, hogy milyen munkakörben dolgozik. Az orvosok és a tanárok munkájához elengedhetetlen a diploma, de például egy titkárnő munkájához felesleges. Azzal, hogy valaki hozott egy rossz döntést, és olyan egyetemre járt, amelyen tanultakat a piac nem hasznosítja a munkájában, nem indokolja a diplomás minimálbérét. Az ilyen ember a társadalom erőforrásait használta, amíg tanult, majd a munkájában használja tudását. Ez a teljesítmény nem indokolja, hogy több fizetést kapjon.

Azt gondolom tehát, hogy a diplomás minimálbér méltányossági szempontból helyes intézkedés, azonban az, hogy mindenki megkapja függetlenül a diplomája és a munkája minőségétől, nem indokolt.

Kontraszelekció

Ezután tekintsük át a hatékonysági érveket. Ezek közül a legfontosabb a kontraszelekció csökkenése. Mivel a közszférában jóval alacsonyabbak voltak a bérek, ezért a legtöbb tehetséges ember a versenyszférában dolgozik. Ilyen módon a kulcsfontosságú – pl. tanári, orvosi és közigazgatási – állásokba csak a legrosszabb képességű emberek kerültek, leszámítva a fanatikusok csoportjait. Ezt nevezi a közgazdasági irodalom kontraszelekciónak. A kontraszelekció hatása talán az oktatásban a legszembetűnőbb, amely kérdésről komoly vita zajlott le az utóbbi időben (Tímár-Polónyi könyv, vita az ÉS-ben). A diplomás minimálbér bevezetésével jelentősen nőnek a bérek, és így csökkenhet a kontraszelekció. Ez a hatás nagyon pozitív, és önmagában indokolhatja a diplomás minimálbér bevezetését.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kontraszelekció nem csak a diplomások esetében jelentős, hanem például a diplomával nem rendelkező ápolónők körében is. Ezért a kontraszelekciót a közalkalmazottak béremelésének bármilyen változata mérsékelné, és egyáltalán nem látom valószínűnek, hogy ezek közül éppen a diplomás minimálbér bevezetése a leghatékonyabb. Hasonló lehetett volna a „közalkalmazotti minimálbér”, vagy a „tanárok és egészségügyi dolgozók minimálbére” stb. bevezetése. Ezek baromságnak tűnnek, a diplomás minimálbér valamivel jobban hangzik, de nem sokkal értelmesebb náluk.

Makrohatások

A minimálbér bevezetése közvetlenül nem okoz munkanélküliséget, mert nem csökken a munkakereslet . Közvetve azonban okozhat. Megnő az általános bérszínvonal, az állam elvonzza a potenciális munkavállalókat, ezért a versenyszféra vállalatainak is bért kell emelniük. Köznapi szóhasználattal az állam felhajtja a diplomások bérét, ami más munkaadókra is hatással lehet. Elképzelhető, hogy a versenyszférában ezen a magasabb béren már csak kevesebb diplomást akarnak a vállalatok foglalkoztatni, és ezért megnő a munkanélküliség. Másrészt a növekvő bérek hatására megnőhet a belső kereslet, amely makroszempontból valószínűleg káros, mert inflációt okoz és a külkereskedelmi mérleg is romlik.

Ehhez kapcsolódik az is, hogy valamiből ki is kell fizetni a béremelés költségeit, ezért kevesebb pénz jut más célokra vagy megnő a deficit. A másik lehetőség az adók emelése. Mindez azonban vállalható, mert a közalkalmazottak bérének emelése, és ez által a kontraszelekció csökkentése nagyon fontos cél.

Hatás az oktatásra

Elég fontos probléma azonban a minimálbér hosszú távú hatása az iskoláztatási döntésekre. Az emberek hajlamosak lesznek kis megerőltetéssel járó, pocsék felsőfokú képzésekre beiratkozni, mert ekkor a közszférában magasabb fizetést kapnak. Ez igaz lehet például a jelenleg is a közigazgatásban dolgozókra, akik munka mellett szerezhetnek valamilyen levelező diplomát. Ilyen módon sok ember fog olyan képzéseken részt venni, amely egyrészt alacsony színvonalú, másrészt pedig fölösleges a munkájukhoz és valószínűleg egyébként is. Ez az erőforrások teljesen értelmetlen elpocséklása, amely kizárólag abból adódik, hogy olyanok is kapnak diplomás minimálbért, akik nem is használják tudásukat.

Összefoglalás

Összefoglalva a diplomás minimálbér bevezetése alapvetően olyan hatásokkal jár, mint egy közalkalmazotti béremelés. Egy ilyen béremelés indokolt volt, egyrészt méltányossági szempontból, másrészt pedig azért, hogy a kontraszelekció mérséklődjön. Azonban az, hogy a diplomások kapnak ilyen minimálbért kérdéses méltányossági szempontból, mert olyanok is megkapják, akik nem igazán érdemelték ki. Másrészt pedig az emberek olyan képzésekre fognak járni, amelynek semmi haszna. Ezért azt gondolom, hogy jobb lett volna egy „sima” közalkalmazotti béremelés vagy egy olyan „minimálbér”, amit azok kapnak, akik olyan állásban dolgoznak, ahol tényleg szükség van egy jó minőségű diplomára.

 

Szólj hozzá!

Címkék: munka bér


A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenebed.blog.hu/api/trackback/id/tr57930024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása