ingyenebéd

Friss topikok

Címkék

adó (13) államadósság (3) állami (3) ár (16) bank (2) befektetés (5) befektetők (1) bér (1) biztosítás (1) budapest (4) bukás (1) csőd (1) dömping (1) egészség (5) energia (10) eu (4) euró (3) externália (2) fejlesztés (4) felsőoktatás (2) finanszírozás (12) fogyasztás (2) forint (5) fúzió (2) galopp (1) gazdaságpolitika (13) gazdaságtörténet (1) igazságszolgáltatás (1) infláció (1) infrastruktúra (2) ingyenebéd (3) internet (1) intézmények (3) járadékvadászat (5) jólét (2) karácsony (1) kereskedelem (5) kocsma (1) költségvetés (3) könyv (2) környezetszennyezés (2) környezetvédelem (2) korrupció (1) korrupicó (2) kovács ádám (2) közbeszerzés (1) közgazdaságtan (2) közlekedés (7) közpénzügyek (26) köztársaság (1) külgazdaság (3) liberalizáció (3) makroökonómia (3) média (1) mellékvonalak (1) migráció (1) mikroökonómia (2) mol (2) monetáris (7) monopólium (6) munka (3) munkanélküliség (1) művészet (5) nyilvánosság (2) oktatás (11) pénz (1) pénzügy (3) rádió (2) rendezvény (2) részvény (3) segély (1) sport (3) statisztika (1) szabadlovasok (1) szabályozás (16) szegénység (1) szegéynség (1) szellemi (2) szerkezetváltás (1) szolidaritás (4) támogatás (10) tandíj (1) társadalombiztosítás (2) termelés (1) tilos (3) tóth istván jános (1) tudomány (2) tulajdon (3) usa (2) választás (3) vállalatok (3) válság (8) vasút (5) vérpumpa (3) verseny (2) versenyképesség (4) Címkefelhő

Networked Blogs

Facebook követők

2009.08.16. 08:00 ilyes

Gáz egy piac...

 

2009. július 1.-jétől megnyílt a hazai gázpiac. Persze szokás szerint csak papíron, és sajnos a szokásosnál is durvább politikai hazudozás mellett. És bizony örökbecsű igazság: „aki hazudik, az csal; aki hazudik, az lop…” Az eseményről a Magyar Energiahivatal bocsájtott ki úgynevezett közleményt, szánalmas szerecsenmosdatást.

Lássuk a fő állításokat:
1.    Az E.ON - korábbi monopol földgáz nagykereskedőnek - jár 66 milliárd forint. (Az indok, hogy nem nőtt az import beszerzési árral a hazai ár 2008 2. fele és 2009 eleje között.)
2.    Ezt a fogyasztókkal megfizettetik a következő másfél évben: az árra rátesznek egy adójellegű extra tételt.

Zseniális: a piacnyitást nem is lehetne szebben kezdeni. Így kell a közvéleményt jól átvágni, lehet majd fröcsögni, hogy „na, tessék, a piacnyitás, elszabadult neoliberalizmus, és profithajhász cégek; bezzeg a régi szép hatósági áras időkben…”.
Nem kezicsókolom az eredendő bűn az, hogy egy titkos szerződésre hivatkozva önkényesen tologatja a magyar állam a gáz fogyasztói árát. Tehát létezik egy beszerzési képlet, ami alapján bárki ki tudná számolni, mennyi lenne az „indokolt” gázár. Ehelyett megy a folytonos ködösítés, hogy a kormány most épp megvédi a fogyasztókat a világpiactól, vagy épp visszapótlási kötelezettsége van. A képlet ismeretében, Mari néni a sarokról is meg tudná ítélni, hogy igaz ez vagy csak a politikusok hazudoznak már megint.
A megoldás olyan világosan pofon egyszerű lenne: a kormánynak nyilvánosságra kellene hozni, hogy drága feleim, ezen képlet szerint alakul hazánk gázbeszerzése. Ezzel megspórolható lett volna a gázár körüli évtizedes majomparádé és valószínűleg sokszáz milliárd eltékozolt forintja a fogyasztóknak.

A képletről tudunk néhány dolgot – mintegy szóbeszéd alapján – például, hogy 9 hónapos csúszással követi az olajárat, hogy dollárban van elszámolva, de az egészet nem! Ezek után vajon miért nem nyilvános az egész még most sem? Igen is, lehet a legrosszabbra gondolni, van ott még talán egy tag a képletben a pártfinanszírozásról, vagy egy a végkielégítési alapra stb-stb! Mert aki hazudik, az csal; aki hazudik, az lop.

Szokták még mondani a politikai megfontolásokat, hogy a kormány kisimítja az árat: emelkedéskor visszafogja, csökkenéskor meg nem csökkent – ez van most – hogy kompenzálja a nagykereskedőt (E.ON Hungária). Oké-oké, ez még érthető is lehetne, de akkor is kutya kötelességük lenne nyilvánosságra hozni milyen képlet alapján alakul az egyenleg! Most komolyan mi alapján kéne nekem elhinnem, hogy éppen 66 milliárdot kell visszapótolni (talán az Energiahivatal által közzétett nevetséges grafikon alapján)? Ugyanakkor még ebben az esetben is erősen durva, hogy az E.ON gyakorlatilag egy kvázi fiskális finanszírozója a kormányzatnak (időnként adnak 66 milliárdot a kommunikációhoz, aztán visszafizetik nekik nyilván kamatostul – és ha már visszafizetünk átláthatatlan, ellenőrizetlen módon, ugyan miért ne csurranjon-csorogjon pénz mindenfelé máshová is?).

És néhány apró finomság:

I.    Ki fizesse a „visszapótlást”. A válasz, hogy mindenki, aki valamennyit is a közüzemben volt 2005-től (nagyobb fogyasztó vállalatok elvileg 2004 óta kiléphettek a szabadpiacra, de aki nem volt folyamatosan kint 2005-től azt ugyanúgy terhelik a mostani büntitétellel). No, de kezicsókolom, a 66 milliárd deklaráltan 2008 vége – 2009 eleje között jött össze. Miféle érvelés már az, hogy mivel a cégek csak a közüzem olcsósága idején léptek be a hatósági ár alá (amikor a kormány lefelé torzította az árat) és kiléptek abból a „visszapótlások” idején ezért most jogosan büntetjük őket (egy olyan visszapótlással is, amiről nem tehetnek). Tecciktudni ez az árrendszer veleje: onnét veszünk, ahol olcsóbb. Az EU pedig nem véletlenül erőlteti a piacnyitást, hanem azért mert az ilyen árrendszer hatékonyabb és tisztább, mint az a sötét, mocskos hazudozásra épülő hatósági árazás, ami a gáz esetében van nálunk. Most a piacnyitást azzal kezdik, hogy a racionálisan viselkedőket visszamenőleg is megbüntetik, gratulálunk!
II.    Csak, hogy lássunk tisztán! Mit csinál az E.ON ebben a játékban, milyen produktumot állít ő elő? Megveszi a gázt a Gazpromtól egy titkos képlet alapján, azt tovább adja hatósági áron (a szállítás a MOL vezetékein történik, az E.ON nem nyúl hozzá!). Az E.ON tevékenysége ennyi, slussz. Még az árfolyamkockázatot sem fedezik le, azt is a fogyasztók állják. Igen, az E.ON mint gáz nagykereskedő kizárólag a kormányzat magánpénztárának funkcióját látja el!
III.    Az árra a jelenlegi „visszapótló” tétel csak átmeneti. Sajnos ezek az „átmeneti” tételek természete, hogy lehetetlen utána megszüntetni őket – a fogyasztók megszokták maximum találnak neki új funkciót. Az áramfogyasztók a mai napig fizetik az úgynevezett szénfilléreket a villamos áram árában – ezt a hazai szénbányászat támogatására találták ki, csak hát ma már jó ideje nincs is hazai szénbánya! A mostani esetben viszont már most elárulják magukat az okos ártervezők: mivel úgynevezett szakértők (Ki? Hol? Mutassák meg!!!) szerint 2010 elején emelkedni fog az ár, ezért ezt már most bekalkulálják (ennyivel nem csökkentik) hogy akkor ne kelljen hozzányúlni. Szóval ilyen a „magyar piacnyitás”: meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva már előre manipulálgatják az árat.

Lassan mondom, hogy mindenki megértse: aki hazudik, az csal…
 

1 komment

Címkék: szabályozás energia nyilvánosság


A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenebed.blog.hu/api/trackback/id/tr401310793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kelevéz 2009.08.17. 12:31:16

Ez így remek. Veszett fejsze nyele.
Sokat elárul majd a (lehetséges 2010 májusi) politikai kurzusváltás lényegéről, hogy utána napvilágra kerül a lényeg/léplet vagy nem.
süti beállítások módosítása