ingyenebéd

Friss topikok

Címkék

adó (13) államadósság (3) állami (3) ár (16) bank (2) befektetés (5) befektetők (1) bér (1) biztosítás (1) budapest (4) bukás (1) csőd (1) dömping (1) egészség (5) energia (10) eu (4) euró (3) externália (2) fejlesztés (4) felsőoktatás (2) finanszírozás (12) fogyasztás (2) forint (5) fúzió (2) galopp (1) gazdaságpolitika (13) gazdaságtörténet (1) igazságszolgáltatás (1) infláció (1) infrastruktúra (2) ingyenebéd (3) internet (1) intézmények (3) járadékvadászat (5) jólét (2) karácsony (1) kereskedelem (5) kocsma (1) költségvetés (3) könyv (2) környezetszennyezés (2) környezetvédelem (2) korrupció (1) korrupicó (2) kovács ádám (2) közbeszerzés (1) közgazdaságtan (2) közlekedés (7) közpénzügyek (26) köztársaság (1) külgazdaság (3) liberalizáció (3) makroökonómia (3) média (1) mellékvonalak (1) migráció (1) mikroökonómia (2) mol (2) monetáris (7) monopólium (6) munka (3) munkanélküliség (1) művészet (5) nyilvánosság (2) oktatás (11) pénz (1) pénzügy (3) rádió (2) rendezvény (2) részvény (3) segély (1) sport (3) statisztika (1) szabadlovasok (1) szabályozás (16) szegénység (1) szegéynség (1) szellemi (2) szerkezetváltás (1) szolidaritás (4) támogatás (10) tandíj (1) társadalombiztosítás (2) termelés (1) tilos (3) tóth istván jános (1) tudomány (2) tulajdon (3) usa (2) választás (3) vállalatok (3) válság (8) vasút (5) vérpumpa (3) verseny (2) versenyképesség (4) Címkefelhő

Networked Blogs

Facebook követők

2013.11.29. 12:35 süssmájer

Kovács Ádám Hangpostája | Tilos | 2013.11.28. | Arccal a sárban: Miért nem védte meg senki a köztársaságot? Beszélgetés egy fontos cikkről

Vendégünk volt Rauschenberger Péter, akivel nemrég megjelent cikkéről beszéltünk. Egy olyan írásról, ami az utóbbi időszak egyik legfontosabb publikációja Magyarországon. Kevés szó van róla, pedig átütő erővel foglalja össze, és magyarázza meg, mi is történt velünk, és miért hagytuk, hogy így történjen.

Nyáron jelent meg a Beszélőben Kis János Az összetorlódott idő - második nekirugaszkodás című írása, melyben választ kísérelt adni arra, hogy mi okozta a köztársaság bukását Magyarországon. Kis János a véglegesen kettészakad ország két politikai oldalának egymást erősítő, kölcsönös anakronizmusában látja meg az okokat, és részletesen bemutatja, hogy 1990-től mi hogyan is nézett ki a történet egyik és másik oldalon.

Rauschenberger Péter válasza szintén a Beszélőben olvasható, címe: Arccal a sárban - hozzászólás Kis János cikkéhez a köztársaság bukásáról. Péter alapvetően nem vitatja a Kis János által leírtakat, de nem a politikai elit folyamatait tartja elsődleges oknak. De szerinte lényegesebb szempont, hogy a polgárok egész egyszerűen nem érezték úgy, hogy a köztársaság megérdelmi, hogy megvédjék. Cikkében kísérletet tesz arra, hogy a köztársaság 20 évének megvalósult közpolitikai teljesítményét bemutatva bizonyítsa, miért történhetett meg ez.

2013.11.28 | Rauschenberger Péter: Arccal a sárban by Kovács Ádám Hangpostája on Mixcloud

Péter számtalan kutatási eredmény és adat összegyűjtésével néhány kiemelt közpolitikai területre ad helyzetértékelést (többek közt munkanélküliség, oktatás, szegénység témájában), ami akkor is megrendítő olvasmány, ha korábban jórészt már ismert (és műsorunkban is többször tárgyalt) állításokról, megfigyelésekről van szó. Ráadásul a környező országokkal való összehasonlításból az is látszik, hogy mindez egyáltalán nem volt szükségszerű, lehetett volna másképp csinálni. Ezzel a szintetizálással és a kontextus megadásával válik ez az írás az utóbbi időszak talán legfontosabb cikkévé, amit nem lehet megkerülni.

A műsorban igyekeztünk a kérdést körbejárni, és arra is kitérni, hogyan lehetne változtatni a helyzeten, és segítségül hívtuk Péter friss svédországi élményeit.

Olvassátok, hallgassátok, és adjátok oda mások kezébe is, közös dolgainkról van szó.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás köztársaság bukás munkanélküliség szolidaritás intézmények szegéynség


A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenebed.blog.hu/api/trackback/id/tr555667189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása