ingyenebéd

Friss topikok

Címkék

adó (13) államadósság (3) állami (3) ár (16) bank (2) befektetés (5) befektetők (1) bér (1) biztosítás (1) budapest (4) bukás (1) csőd (1) dömping (1) egészség (5) energia (10) eu (4) euró (3) externália (2) fejlesztés (4) felsőoktatás (2) finanszírozás (12) fogyasztás (2) forint (5) fúzió (2) galopp (1) gazdaságpolitika (13) gazdaságtörténet (1) igazságszolgáltatás (1) infláció (1) infrastruktúra (2) ingyenebéd (3) internet (1) intézmények (3) járadékvadászat (5) jólét (2) karácsony (1) kereskedelem (5) kocsma (1) költségvetés (3) könyv (2) környezetszennyezés (2) környezetvédelem (2) korrupció (1) korrupicó (2) kovács ádám (2) közbeszerzés (1) közgazdaságtan (2) közlekedés (7) közpénzügyek (26) köztársaság (1) külgazdaság (3) liberalizáció (3) makroökonómia (3) média (1) mellékvonalak (1) migráció (1) mikroökonómia (2) mol (2) monetáris (7) monopólium (6) munka (3) munkanélküliség (1) művészet (5) nyilvánosság (2) oktatás (11) pénz (1) pénzügy (3) rádió (2) rendezvény (2) részvény (3) segély (1) sport (3) statisztika (1) szabadlovasok (1) szabályozás (16) szegénység (1) szegéynség (1) szellemi (2) szerkezetváltás (1) szolidaritás (4) támogatás (10) tandíj (1) társadalombiztosítás (2) termelés (1) tilos (3) tóth istván jános (1) tudomány (2) tulajdon (3) usa (2) választás (3) vállalatok (3) válság (8) vasút (5) vérpumpa (3) verseny (2) versenyképesség (4) Címkefelhő

Networked Blogs

Facebook követők

2009.03.07. 21:54 süssmájer

Szabadlovas

Szabadlovas Közgazdász Egylet

„There is no free lunch” – azaz nincs ingyenebéd!

Ez a mondás a közgazdaságtan önálló tudománnyá vállása előtti időkből származik, mégis bekerült alaptételei közé. Jelentése annyi, hogy mindennek megfizeti valaki az árát.

Gyakran nem látszik elsőre, hogy ki, mikor, miért és mennyit fizet. A legtöbb gazdasági és politikai probléma e kérdések tisztázását követeli meg. Célunk, hogy ne menjünk el csukott szemmel mellettük, ne fogadjuk el az elsőre egyértelműnek tűnő válaszokat. Álljunk meg egy percre, és gondolkodjunk el rajtuk!

A gondolat szabadságát alapértéknek tekintjük. Hiszünk abban, hogy egy adott gazdasági, társadalmi vagy politikai probléma összetettségére csak vitákban elhangzó érvek segítségével derülhet fény, és hogy termékeny vitákból mindnyájan tanulhatunk.

Hiszünk abban is, hogy a közgazdaságtan megfelelő válaszokat ad a fenti kérdésekre, legalábbis ez a tudomány megfelelő kereteket teremt a problémák elemzésére, a racionális vitára. E honlappal többek között az a célunk, hogy a gazdaság és a társadalom működését meghatározó szabályok mind több ember számára ismertté váljanak, hiszen nem valamiféle elvont, misztikus dologról van szó.

Ugyanakkor számunkra úgy tűnik, hogy a hazai közbeszédből gyakran még az alapvető gazdasági összefüggések ismerete vagy figyelembe vétele is hiányzik. Így az Egyesület már a nevével is az idehaza sajnálatosan elterjedt szakmai és közéleti pongyolaságnak kíván fricskát mutatni: nincs ingyenebéd, hiszen a gazdasági és társadalmi döntéseknek mindig vannak hasznai és költségei, nyertesei és vesztesei. Amikor azonban valamely csoport sikeresen áthárítja költségeit másokra, akkor „free rider”, magyarul „potyautas” problémáról beszélünk. A Közgazdaságtudományi (ma Corvinus) Egyetem egyik jegyzetében fordították ezt „szabad lovas” jelenségnek – a fordító vagy egyáltalán nem ismerte a magyar nyelvben meghonosodott kifejezést vagy, ami legalább ennyire sajnálatos, saját nyelvújítási ambiciói voltak erősebbek a közérthetőség igényénél.

A Szabadlovas Közgazdász Egylet 2003 nyarán alakult meg. Tagjaink között találhatók közgazdászok ugyanúgy, mint más társadalomtudósok, illetve tudományos háttérrel nem rendelkező érdeklődők. Az Egyesület szeretettel vár soraiba mindenkit, aki

  • fontosnak tartja, hogy a közgazdasági látásmód teret nyerjen a közbeszédben és a közgondolkodásban;
  • szívesen hozzájárulna a közgazdaságtan és a közgazdaságtani módszertanra épülő társadalomtudományok eredményeinek széles körben való megismertetéséhez;
  • úgy érzi, hogy közéletünk alapvető problémája a gazdasági és társadalmi problémák megoldásához elengedhetetlen racionális, érvekre épülő viták hiánya.

Az Egyesület tevékenységében többféle módon részt vehetsz:

  • keresd fel rendszeresen honlapunkat, regisztrálj, szólj hozzá a cikkekhez, küldj linkeket a lapszemle rovatba;
  • írj önálló cikkeket a honlapunkra vagy küld el hozzánk a nyomtatott sajtóban megjelent írásaidat online közlésre (ne felejts el megállapodni az utánközlésről);
  • hallgasd a rádióműsorunkat;
  • gyere el szakmai rendezvényeinkre, vitáinkra;
  • és persze nem utolsósorban lépj be az Egyesületbe.

Az Egyesület tagjai felkerülnek belső levelezési listánkra, részt vehetnek a DB ülésein, választhatók az Egyesület tisztségeire. Amennyiben szeretnél belépni az Egyesületbe, töltsd ki a Belépési nyilatkozatot (letölthető: odt, doc) és küldd el az abban megadott email címre.

Az Egyesület elnöke:
Horn Dániel

A Döntőbizottság tagjai:
Hidi János
Ilyés Márton
Medgyesi Márton
Muraközy Balázs

Az Egyesület bankszámlaszáma:
11996231-06428868-10000001

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenebed.blog.hu/api/trackback/id/tr42988226
süti beállítások módosítása