ingyenebéd

Friss topikok

Címkék

adó (13) államadósság (3) állami (3) ár (16) bank (2) befektetés (5) befektetők (1) bér (1) biztosítás (1) budapest (4) bukás (1) csőd (1) dömping (1) egészség (5) energia (10) eu (4) euró (3) externália (2) fejlesztés (4) felsőoktatás (2) finanszírozás (12) fogyasztás (2) forint (5) fúzió (2) galopp (1) gazdaságpolitika (13) gazdaságtörténet (1) igazságszolgáltatás (1) infláció (1) infrastruktúra (2) ingyenebéd (3) internet (1) intézmények (3) járadékvadászat (5) jólét (2) karácsony (1) kereskedelem (5) kocsma (1) költségvetés (3) könyv (2) környezetszennyezés (2) környezetvédelem (2) korrupció (1) korrupicó (2) kovács ádám (2) közbeszerzés (1) közgazdaságtan (2) közlekedés (7) közpénzügyek (26) köztársaság (1) külgazdaság (3) liberalizáció (3) makroökonómia (3) média (1) mellékvonalak (1) migráció (1) mikroökonómia (2) mol (2) monetáris (7) monopólium (6) munka (3) munkanélküliség (1) művészet (5) nyilvánosság (2) oktatás (11) pénz (1) pénzügy (3) rádió (2) rendezvény (2) részvény (3) segély (1) sport (3) statisztika (1) szabadlovasok (1) szabályozás (16) szegénység (1) szegéynség (1) szellemi (2) szerkezetváltás (1) szolidaritás (4) támogatás (10) tandíj (1) társadalombiztosítás (2) termelés (1) tilos (3) tóth istván jános (1) tudomány (2) tulajdon (3) usa (2) választás (3) vállalatok (3) válság (8) vasút (5) vérpumpa (3) verseny (2) versenyképesség (4) Címkefelhő

Networked Blogs

Facebook követők

2003.12.22. 22:24 süssmájer

Ingyenegér.hu

Muraközy Balázs

Karácsony alkalmából nem csak családtagjaink és közeli ismerőseink ajándékoznak meg minket, hanem a lassan mindent betöltő állam is feladatának érzi ezt. A Sulinet program keretében szinte mindent megkaphatunk: digitális fényképezőgépet, kormánykereket és memóriát. Ráadásul 60 ezer forint alatt ingyen. És mindezzel a magyar valóságot megpróbálták az információs társadalom hiperterébe teleportálni. Talán nem ez a legcélszerűbb módja. Esetleg azokat kellene valahova elteleportálni, akik ezt ebben a formában kitalálták.

Leszögezem, hogy a program célja tagadhatatlanul nemes. Hazánk igencsak elmaradott a digitális forradalmat illetően, a számítógép- és internet elterjedtsége meglehetősen elmarad még a hasonló fejlettségű országokétól is. E nélkül pedig sosem leszünk versenyképesek – talán néhány iparág kivételével – a világban. Igen, itt helye van az állami beavatkozásnak: amennyiben az emberek olcsóbban juthatnak hozzá számítógéphez és internet előfizetéshez, akkor ezek gyorsabban el fognak terjedni, amely hasznos az egész társadalomnak. A digitális írástudásnak, annak, hogy az emberek tudják kezelni az alapvető programokat, információkat tudnak letölteni az internetről, komoly externális hatásai vannak: megnő a termelékenység, hatékonyabb lesz az oktatás, könnyebben fog áramlani az információ az emberek között. Vagyis az elképzelés jó volt, a kivitelezés viszont ismét inkább a nevetségesség irányába tolhatja el értékelésünket az egészről.

Milyen módon lehet azt indokolni, hogy valakinek vegyen az állam egy digitális fényképezőgépet (kormánykereket, DVD-újraírót)? Milyen érvek szólnak a mellett, hogy elvegye az állam a kényszer erejével valakinek a pénzét (adóztatás), majd ebből valaki másnak (esetleg ugyanannak az embernek) vásároljon egy digitális fényképezőgépet? Ehhez nincs joga az államnak, mert ez egy értelmetlen intézkedés. A digitális fényképezőgép beszerzése nem jár a fenn felsorolt externális hatásokkal: csak annak az embernek és közvetlen környezetének okoz örömet, aki megkapja. Az ilyen termékek elosztását piacgazdaságban a piacra érdemes bízni, mert az hatékonyabban működik az államnál. Ráadásul aki digitális fényképezőgépet vásárol, az nyilván rendelkezik számítógéppel, tudja kezelni a programokat stb, őt már nem kell bevonni a digitális társadalomba. Magyarul rengeteg olyan termék került fel a listára, amelyiknek nem kellett volna. Azt gondolom, hogy aki erről döntött, vagy kiírta a pályázatot, legyen szíves megindokolni, ha pedig ezt nem tudja elég meggyőzően megtenni, akkor talán kevésbé felelősségteljes beosztásban folytassa pályafutását. Persze a felületes szemlélőben az is felmerülhet, hogy az erről döntőket nem csupán szakmai szempontok mozgatták döntésük meghozatalkor, mert annyira nyilvánvaló hülyeségről van szó.

Nem csak a termékek körével van azonban baj. A konstrukció ugyanis az, hogy ha valaki Sulinetes terméket vásárol, akkor ennek összegét 60 ezer forintig leírhatja adójából, bizonyos esetekben 3 évig. Vagyis az állam nem vár el önrészt. Mikor fog valaki Sulinetes eszközt vásárolni? Ha egy számítógépet vásárol, mondjuk 300 ezer forintért, akkor 180 ezret kaphat vissza, vagyis akkor vásárolja meg, ha az megér neki legalább 120 ezer forintot, plusz a sorbanállást, és egyéb adminisztrációs költségeket. Vagyis összességében egy olyan dologért, ami a vásárlónak mondjuk 150 ezret ér, 300 ezret fizet az illető és az állam. Ez elég komoly pocséklás, de elképzelhető, hogy az externális hatások ennyire magasak akkor, ha valaki mondjuk először kap számítógépet. Most vizsgáljuk meg azt, hogy mi történik, ha valaki egy digitális fényképezőgépet (kormánykereket, DVD-újraírót stb) vásárol 50 ezer forintért. Mikor fogja megvásárolni az illető? Akkor, ha a fényképezőgép értéke számára meghaladja sorbanállás költségét. A sorbanállás költsége mondjuk 500 Ft. Vagyis számtalan esetben előfordul, hogy az állam 50 ezer forintot fizet valamiért, ami a fogyasztónak mondjuk 5000 Ft-ot ér. Tehát tízszer annyit. Ráadásul az ilyen termékeknél semmilyen externális hatásra nem lehet számítani. Azzal, hogy az állam nem írt elő önrészt, elképesztő pocséklást folytat: olyan dolgokat vásárol az embereknek, amelyek nekik (és a tásadalomnak) esetleg tizedannyit sem érnek. Ez a fizetési konstrukció olyan szinten nem hatékony, amire ritkán van példa (kb. Torgyán Józsefnek azzal a javaslatával vetekszik, hogy minden gazda kapjon az államtól egy traktort). A program a középosztály reprezentatív tagjától elvesz 50 ezer forintot adó címén, majd ebből az illető vásárolhat magának valamit, ami számára 5 ezer forintot ér.

Harmadik irányban azért kritizálhatjuk az intézkedést, mert adókedvezménnyel operál. Aki nem fizet személyi jövedelemadót (minimálbérért dolgozik, nyugdíjas stb.) nem részesülhet ebből. Mivel a programnak elvileg az a célja, hogy a kevésbé jó helyzetben lévők is hozzájussanak számítástechnikai eszközökhöz, nem teljesen világos, hogy miért pont ők nem kaphatnak belőle. Konkrétan ez az ami a leginkább világossá teszi azt, hogy miről van szó: egy hihetetlenül pocsékló, átgondolatlan és drága transzferről a középosztály számára. És mint ilyen, elég nehezen indokolható: inkább alacsonyabb adókulcsokat kellene előírni, és mindenki eldöntené, hogy mire szeretné költeni a pénzét, és nem kényszerítenék rá, hogy olyan dolgokat vegyen, amik tizedannyit sem érnek neki, mint amennyibe kerülnek.

Szólj hozzá!

Címkék: adó ingyenebéd


A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenebed.blog.hu/api/trackback/id/tr35986345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása