ingyenebéd

Friss topikok

Címkék

adó (13) államadósság (3) állami (3) ár (16) bank (2) befektetés (5) befektetők (1) bér (1) biztosítás (1) budapest (4) bukás (1) csőd (1) dömping (1) egészség (5) energia (10) eu (4) euró (3) externália (2) fejlesztés (4) felsőoktatás (2) finanszírozás (12) fogyasztás (2) forint (5) fúzió (2) galopp (1) gazdaságpolitika (13) gazdaságtörténet (1) igazságszolgáltatás (1) infláció (1) infrastruktúra (2) ingyenebéd (3) internet (1) intézmények (3) járadékvadászat (5) jólét (2) karácsony (1) kereskedelem (5) kocsma (1) költségvetés (3) könyv (2) környezetszennyezés (2) környezetvédelem (2) korrupció (1) korrupicó (2) kovács ádám (2) közbeszerzés (1) közgazdaságtan (2) közlekedés (7) közpénzügyek (26) köztársaság (1) külgazdaság (3) liberalizáció (3) makroökonómia (3) média (1) mellékvonalak (1) migráció (1) mikroökonómia (2) mol (2) monetáris (7) monopólium (6) munka (3) munkanélküliség (1) művészet (5) nyilvánosság (2) oktatás (11) pénz (1) pénzügy (3) rádió (2) rendezvény (2) részvény (3) segély (1) sport (3) statisztika (1) szabadlovasok (1) szabályozás (16) szegénység (1) szegéynség (1) szellemi (2) szerkezetváltás (1) szolidaritás (4) támogatás (10) tandíj (1) társadalombiztosítás (2) termelés (1) tilos (3) tóth istván jános (1) tudomány (2) tulajdon (3) usa (2) választás (3) vállalatok (3) válság (8) vasút (5) vérpumpa (3) verseny (2) versenyképesség (4) Címkefelhő

Networked Blogs

Facebook követők

2004.01.15. 22:26 süssmájer

Hálátlanpénz.hu

Nagy Viktor

Az elmúlt hetekben kisebb vihart kavart egy igen izgalmas honlap a halapenz.hu betiltása. A honlap egy jogilag tiltott tevékenység folytatásáról tájékoztatott mindenkit, és a készítő elmondása szerint célja nem az orvosok, ápolók bántalmazása, hanem a rászorulók segítése volt. Nézzük meg, hogy működhet-e a honlap az ötletgazda céljainak megfelelően, illetve milyen következményekkel járhat ez a hálapénz jövőjével kapcsolatban!

A tények:

Az adatvédelmi biztos január 5-én indított vizsgálatot a www.halapenz.hu weblap ellen. Fő érve a személyiségi jogok megsértése volt. Később néhányan már rágalmazásról is beszéltek. Az oldal üzemeltetője azonnal le is állította a honlapot, ám annak másolatai gyorsan megjelentek különféle külföldi szervereken.

Jogos-e a támadás?

Szerintem két okból támadják a halapenz.hu-t. Egyrészről néhány érintett (orvos, politikus) érdekeit sérti, hogy a számukra kényes kérdés nagy nyilvánosságot kap. (Persze a támadás miatt még nagyobbat.) Amíg az oldal létezik, addig folyamatosan romlik a megítélésük. A másik ok pedig tekinthető a személyiségi jogok védelmének, miszerint a honlapra kikerülő adatokat senki sem ellenőrzi, ennek megfelelően akár valótlan adatok is megjelenhetnek. Ez a második érv már jogosnak tűnik, ugyanakkor szerintem igen gyenge.

Miért gyenge a második érv?

Habár nem vagyok jogász úgy gondolom, hogy megfelelő regisztrációs eljárás és adott esetben gyors intézkedés (a kétes „árlap” törlése) már legalizálja a rendszert, hiszen visszakövethető a beküldő, a honlap pedig rá háríthatja a felelősséget. (Gondoljunk csak a hasonló felhívásokra, amikor néhány honlapon valamilyen tartalmat akarunk elhelyezni.) (A jogi megközelítésről egy jogibb érvelés olvasható az adatvedelem.vilaga.hu honlapon.)

Persze a probléma inkább az lehet, hogy – ha támadják – hogyan bizonyítsa valaki, hogy hálapénzt kellett fizetnie, vagyis az általa megírtak valósak. Mivel a hálapénz rejtettségéből következően ez nem megoldható, ezért minden orvos megtámadhatná a honlapot.

Jó orvos, rossz orvos

De nézzük, hogy megéri-e mindenkinek leszedni a róla írtakat? Szerintem nem!

A hálapénzt politikai szólamokban mindig, mindenki elítéli. A valóságban az esetek nagy részében mégis mindenki fizet. Vagyis egy nem kedvelt, de elfogadott eljárásról van szó. Ez hasonló minden más termék/szolgáltatás árához: nem szeretem, hogy 130 Ft a tej, de ha egyszer ennyi, akkor ennyi. Ezt hívjuk piacnak. Addig, amíg az állam nem képes tisztességes fizetést biztosítani az orvosoknak, ápolóknak senki sem lepődhet meg azon, hogy az állami finanszírozás mellett megjelenik a piac is. (Az pedig hogy a piacot szürkének, feketének vagy fehérnek/legálisnak mondjuk valójában nem a piac hanem a jogrend ítélete. Vagyis a hálapénz elítélése jogi, nem pedig piaci ítélet. A piaci ítélet a hálapént kifizetése. Ilyen esetben az államnak fel kellene ismernie saját inkompetenciáját, és például engedélyezni, hogy az orvosok adott összeget számla ellenében elfogadhassanak. Így is megteszik, de még le is tagadhatják!)

A piacot megállítani nem lehet, segíteni annál inkább. Hiszen hatékony működésének feltétele az információ. Ezt a halapent.hu tökéletesen megvalósította. Úgy gondolom, hogy többen, amikor ráakadtunk és elolvastunk néhány ajánlást, akkor nem az jutott mindenkinél eszünkbe, hogy mennyire pénzsóvár az illető, hanem, hogy milyen jó fej. Törődött a betegével és csak(!) ennyit kért. (Olyan mint a sarki boltos: megkérdezi, hogy hogy vagyok, és nála olcsóbb a tej.)

Ezek az orvosok a halapenz.hu működéséből egyértelműen profitálnának. Több betegük lenne, több fizetést (hálapénzt) kapnának, pont úgy ahogy a piac értékeli őket. A vérszívó, kapzsi orvosok pedig hoppon maradnának, akkor is ha megtalálhatóak a honlapon, akkor is ha nem.

A beteg öröme

Mi pedig fizetnénk, de legalább előre tudnánk, hogy mennyit és legfőképpen miért. Ezek után már lenne rá esélyünk, hogy eldöntsük: megéri-e fizetni.

Következmények

Ha a tisztességes orvosok iránti kereslet valóban annyira rugalmas, hogy a honlapnak van értelme, mert befolyásolja az orvosválasztást, akkor egyúttal a verseny megvalósulását is jelenti, hiszen a rossz orvosok (akik rosszságát két tényezőből is meg lehet ítélni: 1. rosszat írnak róluk a honlapon; 2. meg se jelennek a honlapon (vagy korábban megjelentek, de leszedették magukat)) idővel változtatnak szokásaikon vagy munka nélkül éhen halnak.

Ha pedig a verseny valóban beindul, akkor a hálapénzt minimális szintre lehet szorítani. Majd ha kialakul az egyensúlyi ár, akkor a hálapénz megszűnéséhez vezethet ha azt beépítik az orvosok fizetésébe.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenebed.blog.hu/api/trackback/id/tr72986350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása