ingyenebéd

Friss topikok

Címkék

adó (13) államadósság (3) állami (3) ár (16) bank (2) befektetés (5) befektetők (1) bér (1) biztosítás (1) budapest (4) bukás (1) csőd (1) dömping (1) egészség (5) energia (10) eu (4) euró (3) externália (2) fejlesztés (4) felsőoktatás (2) finanszírozás (12) fogyasztás (2) forint (5) fúzió (2) galopp (1) gazdaságpolitika (13) gazdaságtörténet (1) igazságszolgáltatás (1) infláció (1) infrastruktúra (2) ingyenebéd (3) internet (1) intézmények (3) járadékvadászat (5) jólét (2) karácsony (1) kereskedelem (5) kocsma (1) költségvetés (3) könyv (2) környezetszennyezés (2) környezetvédelem (2) korrupció (1) korrupicó (2) kovács ádám (2) közbeszerzés (1) közgazdaságtan (2) közlekedés (7) közpénzügyek (26) köztársaság (1) külgazdaság (3) liberalizáció (3) makroökonómia (3) média (1) mellékvonalak (1) migráció (1) mikroökonómia (2) mol (2) monetáris (7) monopólium (6) munka (3) munkanélküliség (1) művészet (5) nyilvánosság (2) oktatás (11) pénz (1) pénzügy (3) rádió (2) rendezvény (2) részvény (3) segély (1) sport (3) statisztika (1) szabadlovasok (1) szabályozás (16) szegénység (1) szegéynség (1) szellemi (2) szerkezetváltás (1) szolidaritás (4) támogatás (10) tandíj (1) társadalombiztosítás (2) termelés (1) tilos (3) tóth istván jános (1) tudomány (2) tulajdon (3) usa (2) választás (3) vállalatok (3) válság (8) vasút (5) vérpumpa (3) verseny (2) versenyképesség (4) Címkefelhő

Networked Blogs

Facebook követők

2009.03.07. 19:23 ingyenebéd

Vérpumpa: Tessék végre interveniálni!

Listánk egyik kedvenc vitaindítója a héten: Tessék végre interveniálni, avagy miért adjon el a Magyar Nemzeti Bank néhány milliárd dollárt, eurót vagy frankot a tartalékból? A Volksbank treasury-vezetőjének gondolatkísérlete és a kommentek az indexen. Venni vagy nem venni - ez a heti kérdés

A három központi bank vezetője- karöltve a már eddig is velünk szimpatizáló és értünk aggódó IMF, Világbank, EIB, EBRD és ECB vezetőivel- egy közös nyilatkozatot tehetne. Ebben pár velős mondatban elmagyaráznák, hogy a szóban forgó devizák euróval szembeni jelenleg megfigyelhető leértékelődése nem indokolt. Azt főként technikai okok magyarázzák. Ezzel szemben a devizák leértékelődését a dollárral szemben megértik, hiszen azokat valós pénzpiaci folyamatok alátámasztják. Ezért most jó nagyot interveniálnak. Olyan EUR/HUF, EUR/PLN és EUR/CZK célárfolyamokkal amelyek mellett a pillanatnyi EUR/USD árfolyamot figyelembe véve olyan USD/HUF, USD/PLN és USD/CZK árfolyam alakul ki, ami az EUR/USD árfolyamban az év eleje óta megfigyelt gyengülléssel megegyező, dollárhoz mért gyengülést eredményez az adott devizákban. Ez sokkal tömörebben azt jelenti, hogy a dec 31-i árfolyamszintekre nyomják vissza az euró keresztárfolyamokat. Tehát: EUR/HUF 265.00, EUR/PLN 4.10, EUR/CZK 26.50. (A lengyeleknél, ha nem lett volna az opciók körüli kavarodás akkor ez a szint valahol 3,90 körül lenne.)

4 komment

Címkék: euró forint monetáris vérpumpa


A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenebed.blog.hu/api/trackback/id/tr66987909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mura 2009.03.08. 16:47:48

Nade miért áll meg itt a szerző? Talán megtartja magának a hatalmas pénzkereset titkát?

Mert ugye mit kellene tenni érvelése alapján? Fogjunk néhány millió forintot, azt váltsuk át dollárba (ekkor egyszer gyengül a forint a dollárhoz képest), aztán váltsuk azt át euróra (ekkor erősödik az euró és a forint), aztán váltsuk vissza forintba (ekkor még egyszer erősödik a forint)! Namost mivel a forint kétszer erősödött a dollárhoz képest, és egyszer gyengült, összességében erősödött, vagyis ha ismét átváltjuk dollárba, akkor többet kapunk érte, mint először. Ha ezt sokszor megcsináljuk, akkor napok alatt hülyére keressük magunkat, ráadásul nemzetünk büszkesége, a forint is erősödik! Persze gyorsan kell cselekedni, nehogy a pontagyú amerikaiak, akik nem is befektetők, hanem maximum túristák, gyorsabban gyengítsék a forintot mint ahogy mi erősítjük.

antaldaniel 2009.03.08. 23:12:59

Azért furcsa helyzetbe került az MNB az IMF-hitelkerettel. Egyszerre kiiratkozott a piacról és ezzel el is vesztette az eszközei jelentős részét, viszont mégsem csinálhat úgy, mintha nem is lenne.

Három nap alatt kétszer, pénteken és vasárnap is ülésezett az MNB monetáris tanácsa. Az MNB közölte: készen állnak minden eszközzel a forint erősítésére, mert a gyengülés rontja a bankrendszer stabilitását, veszélyezteti az inflációs célt és tovább lassítja a gazdaságot. Akár kamatemelés és forintvásárlás is szóba jöhet.
index.hu/gazdasag/2009/03/08/a_monetaris_tanacs_szerint_a_forint_leertekelodese_tulzo/

mura 2009.03.11. 10:19:47

Azért az egész ügyben csak úgy mellékesen megemlíteném, hogy ez altt at időszak alatt a svéd korona 20%-ot esett az euróhoz képest. Ami ugye egy kis nyitott gazdaság, csak néhány jobb céggel és kevéséb súlyos makroproblémákkal. Mondjuk ehhez képest azért nehéz megérvel, hogy a forintnak nem kellene esnie az euróhoz képest!

A svéd koronáról:
www.ft.com/cms/s/0/e087b452-0d12-11de-a555-0000779fd2ac.html?nclick_check=1

antaldaniel 2009.03.11. 16:40:29

Az is furcsa, hogy a svéd korona esett - Svédország versenyképesebb az Unió átlagánál, vagyis inkább tud a világpiacról jövedelemhez jutni, mint az EU tipikus állama. Magyarország meg pont fordítva.

Ha azonbann pusztán az euró mérethatásának ekkora hatása van - vagyis egyszerűen olcsóbb euróban finanszírozáshoz jutni akkor, amikor kevés a világban a megtakarítás a kölcsönigényekhez képest, vagy likviditási gondok vannak, akkor az egy fényes érv az euró bevezetése mellett.
süti beállítások módosítása