ingyenebéd

Friss topikok

Címkék

adó (13) államadósság (3) állami (3) ár (16) bank (2) befektetés (5) befektetők (1) bér (1) biztosítás (1) budapest (4) bukás (1) csőd (1) dömping (1) egészség (5) energia (10) eu (4) euró (3) externália (2) fejlesztés (4) felsőoktatás (2) finanszírozás (12) fogyasztás (2) forint (5) fúzió (2) galopp (1) gazdaságpolitika (13) gazdaságtörténet (1) igazságszolgáltatás (1) infláció (1) infrastruktúra (2) ingyenebéd (3) internet (1) intézmények (3) járadékvadászat (5) jólét (2) karácsony (1) kereskedelem (5) kocsma (1) költségvetés (3) könyv (2) környezetszennyezés (2) környezetvédelem (2) korrupció (1) korrupicó (2) kovács ádám (2) közbeszerzés (1) közgazdaságtan (2) közlekedés (7) közpénzügyek (26) köztársaság (1) külgazdaság (3) liberalizáció (3) makroökonómia (3) média (1) mellékvonalak (1) migráció (1) mikroökonómia (2) mol (2) monetáris (7) monopólium (6) munka (3) munkanélküliség (1) művészet (5) nyilvánosság (2) oktatás (11) pénz (1) pénzügy (3) rádió (2) rendezvény (2) részvény (3) segély (1) sport (3) statisztika (1) szabadlovasok (1) szabályozás (16) szegénység (1) szegéynség (1) szellemi (2) szerkezetváltás (1) szolidaritás (4) támogatás (10) tandíj (1) társadalombiztosítás (2) termelés (1) tilos (3) tóth istván jános (1) tudomány (2) tulajdon (3) usa (2) választás (3) vállalatok (3) válság (8) vasút (5) vérpumpa (3) verseny (2) versenyképesség (4) Címkefelhő

Networked Blogs

Facebook követők

2009.05.26. 00:00 ingyenebéd

Tananyag lett a gazdasági válságból

Veress Gábor

 …olvasom a Origón. Oda is kattintok, és rögtön melegség önti el a szívemet. Végre valakinek kis hazánkban is eszébe jutott, hogy talán a jónépnek is érteni kellene, hogy mi is ez a válság, miért van, és miért lesz ezért nekem, Mezei Gézának, rosszabb. Tehát lelkesen olvasom tovább az Origo termelési riportját, már guglizok is tovább a Centrum TISZK-re, és már jön is gépre a színes-szagos pépété.

…majd megvakarom a fejemet, hogy kedves Dr. Zeller Gyula, nem ezt ígérted nekem. Hol van itt a magyarázat, izgalmasan, de mégis könnyen emészthetően, mint a youtube-os videókon? Vagy, ha már a válasz nem annyira evidens, akkor miért nem próbáljuk legalább érthetően elmondani? Nem várok sokat, csak a mellébeszélés és a felesleges információ elkerülését, de legalább a szakzsargon mellőzését. Vagy azt gondolod, Gyulám, hogy édesanyámnak a kisujjában vannak az olyan szavak, hogy CDO, vagy akár a kötvényhozam? Pedig nem közgazdász, és még azt is megérti, hogy esik a forintárfolyam, nő a lakáshitel költsége, vagy éppen csökken a termelés.

Egyébként is, miért kell ennyit beszélni az amerikaiakról? Jó tudom, hogy onnan indult el, mint a Coca Cola, vagy éppen a sertésinfluenza, de arról pont nem írsz egy sort sem, miért éppen Magyarországot kapta a válság telibe? Miért nem a szlovákokat mondjuk? (Gyulám, igen, tudom, hogy őket is elkapta, ez csak amolyan költői kérdés lett volna…)

…a kisebb bakikat nem kezdtem csokorba szedni, de azért talán elkerülhető lett volna az adverse selection „fordított kiválasztás”-ra való fordítása, vagy éppen a Bureau of Economic Analysis-t amerikai statisztikai hivatalként emliteni – főleg, hogy ilyen intézmény nem is létezik…

Kedves Zeller Gyula, kedves TISZK vezetők! Tananyag írásnál, a nép művelésénél kevesebb szebb és nemesebb dolgot tudok elképzelni, ezért örülök az ötletnek és egyben nagyon szurkolok egy átdolgozottabb, alaposabb anyag születésének. Remélem mihamarabb számos magas színvonalú írás segíti a lakosság gazdasági műveltségét, és mindenki számára egyértelműek lesznek a közgazdasági törvényszerűségek – nemcsak a közhelyek.

 

2 komment

Címkék: oktatás válság fejlesztés


A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenebed.blog.hu/api/trackback/id/tr81142994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liora · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.10.06. 11:29:12

Nem néztem végig mind a 37 diát, de az utolsónak a megállapításai támogatandóak, főleg itt Magyarországon. Ésszerű, hatékony változtatásokra volna szükség, csak nincs politikai akarat és hozzáértés, amely ezeket véghezvinné. Addig meg marad a posvány.

antaldaniel 2009.10.07. 08:09:10

BBC International: The Crash I-III
www.bbc.co.uk/programmes/p004cckv

Csak a főszereplők, nagyon jól szerkesztve,a válság lefolyásának eddigi legjobb dokumentálása. Az okokon még biztosan húsz évig el fogunk dolgozni. Közgazdászoknak, média-hallgatóknak is tananyag.
süti beállítások módosítása