ingyenebéd

Friss topikok

Címkék

adó (13) államadósság (3) állami (3) ár (16) bank (2) befektetés (5) befektetők (1) bér (1) biztosítás (1) budapest (4) bukás (1) csőd (1) dömping (1) egészség (5) energia (10) eu (4) euró (3) externália (2) fejlesztés (4) felsőoktatás (2) finanszírozás (12) fogyasztás (2) forint (5) fúzió (2) galopp (1) gazdaságpolitika (13) gazdaságtörténet (1) igazságszolgáltatás (1) infláció (1) infrastruktúra (2) ingyenebéd (3) internet (1) intézmények (3) járadékvadászat (5) jólét (2) karácsony (1) kereskedelem (5) kocsma (1) költségvetés (3) könyv (2) környezetszennyezés (2) környezetvédelem (2) korrupció (1) korrupicó (2) kovács ádám (2) közbeszerzés (1) közgazdaságtan (2) közlekedés (7) közpénzügyek (26) köztársaság (1) külgazdaság (3) liberalizáció (3) makroökonómia (3) média (1) mellékvonalak (1) migráció (1) mikroökonómia (2) mol (2) monetáris (7) monopólium (6) munka (3) munkanélküliség (1) művészet (5) nyilvánosság (2) oktatás (11) pénz (1) pénzügy (3) rádió (2) rendezvény (2) részvény (3) segély (1) sport (3) statisztika (1) szabadlovasok (1) szabályozás (16) szegénység (1) szegéynség (1) szellemi (2) szerkezetváltás (1) szolidaritás (4) támogatás (10) tandíj (1) társadalombiztosítás (2) termelés (1) tilos (3) tóth istván jános (1) tudomány (2) tulajdon (3) usa (2) választás (3) vállalatok (3) válság (8) vasút (5) vérpumpa (3) verseny (2) versenyképesség (4) Címkefelhő

Networked Blogs

Facebook követők

2003.06.04. 22:03 süssmájer

Rátótiak! Etótuk!

Gilicze László - Muraközy Balázs - Pálinkás Ervin

Kedves okos közgazdász barátaim, valaki magyarázza meg nekem mi a turósér kellett eltolni a sávközepet, holott meg akar húsz százalékot is gyengülhetett volna a HUF intervenciós kötelezettség nélkül? Vita a sáveltolásról.

Próbáljuk kitalálni, hogy mi értelme volt, mert én sem igazán értem. Az a szöveg, hogy a gazdaságot versenyképesebbé kell tenni. Jelenleg a fizetési mérleg alakulása pocsék, ezért növelni kell az exportot az árfolyam gyengítésével. Tehát ilyen szempontból jó a forint gyengülése. Teljesen egyetértek azonban Ervinnel, hogy a sáv eltolása semmilyen gyakorlati következménnyel nem jár, amikor a forint a sáv közepén van. Éppen ezért jelzésértékünek kell tekinteni, a kormány jelezni akarja azt, hogy támogatja a forint leértékelődését, kvázi kinyilvánítja, hogy még további leértékelést tart szükségesnek. Szerintem a kormány részéről ez a dolog érthető, azonban veszélyes. Azzal, hogy csak úgy tologatja a sávközepet megingathatja az árfolyamrendszerbe vetett bizalmat ami esetleg spekulációs próbálkozásokhoz vezethet ismét.

Számomra még kevésbé világos az, hogy a jegybank miért egyezett ebbe bele. Eddig ugyanis az volt mondva, hogy nagyon erős forintra van szükség az inflációs cél tartásához. Nem igazán látom, hogy mi változott ehhez képest (bár 72 milliárdos megszorítást hirdetett a kormány, ami azért nem olyan sok). Másrészt nem világos, hogy miért vállal az MNB egy olyan lépést, amely csökkenti az árfolyamrendszerbe vetett bizalmat.

mb


Egyfelől még emlékezhetünk egy iparmágnás honfitársunk téli panaszaira, hogy milyen nehéz is versenyezni erős forinttal. Másfelől, az Ervin által emlegetett 20% azt jelenti, hogy az EURÓ bevezetéséig (összesen 4-5 év) tartó utolsó 3 évben az inflációnk összesen nem haladhatja meg ez EU inflációját 20%-kal. Ez nagyjából azt jelenti, hogy addigra az inflációt stabilan 8% alá kéne nyomni. A mai intézkedés ezt kb 8%-ot ,7%-al lazítja. Mondjuk ez a leértékelés várhatott volna még az utolsó 3 év megkezdéséig.

Megint más kérdés, hogy ha egyszer leértékelés volt, miért nem a téli tábor alatt tették meg. Karácsony után úgyis mindenki megvette DVD-jét laptopját MP3 lejátszóját. És még itt volt egy nagy adag forró tőke is. Azzal még jobban át lehetett volna verni a külföldi spekulánsokat/befektetőket, és még többet tudott volna kaszálni az MNB. Persze lehet, hogy a kormány nem akart fölös népszerűséget a jegybankelnöknek, vagy még nem tudta, hogy mennyi pénzt is osztott ki.

Mindenesetre mostantól kevésbé leszünk ösztönözve a külföldi holmik vásárlására, külföldi nyaralásra (feltéve, hogy még nem fizettünk be). Ezentúl talán jobban veszik majd a magyar árukat. És természetesen a Balatoni vendéglősök is többet dolgozhatnak (és ha nem rugalmatlan a külföldiek kereslete, talán még többet is kereshetnek).

Nagyon nehéz a mostani leértékelés mellé érveket találni, de így rövid távon még a forint ingadozása is csökkenhet (nem nagyon rövid távon), hiszen megint közelebb kerültünk a sáv széléhez. Persze azért a jegybank (kormány, vagy forint) reputációja nyilván sokat csökkent, hogy csak úgy eltolják, nyilvánvaló okok nélkül.

Ezt az érvet hangsúlyozza Balázs levele is amit épp most olvastam, bár abban tévedtek, hogy a sáv közepén való eltolásnak nincs szerepe. 6 forintos eltolás 10 forintal gyengítette valutánkat, vagy a 2,25% 5%-kal, ami egy elég szép multiplikátor. Én különösen azt találom furcsának, hogy a piac miért a középárfolyamhoz viszonyít, és miért nem az eddigi fundamentumokhoz.

Laci


bingó. ugyanezt gondoltam. az eltolás mértéke, kb 3 százalék, ami egy fix árfolyamrendszerben komoly leértékelés lenne így azonban csak egy jelzés. a hitelesség meg a sávközép állandósága a legnagyobb előnye egy ilyen majdnem lebegő árfolyamrendszernek. tehát hiba. a jegybankot egyáltalán nem értem.

ezek után nem fenyeget tényleg egy spekulatív támadás? (hiszen még messze volt a gyenge sávszél, de már beszartak az illetékesek, akkor uccú, úgyse bírják megvédeni!)

Ervin

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenebed.blog.hu/api/trackback/id/tr59986283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása