ingyenebéd

Friss topikok

Címkék

adó (13) államadósság (3) állami (3) ár (16) bank (2) befektetés (5) befektetők (1) bér (1) biztosítás (1) budapest (4) bukás (1) csőd (1) dömping (1) egészség (5) energia (10) eu (4) euró (3) externália (2) fejlesztés (4) felsőoktatás (2) finanszírozás (12) fogyasztás (2) forint (5) fúzió (2) galopp (1) gazdaságpolitika (13) gazdaságtörténet (1) igazságszolgáltatás (1) infláció (1) infrastruktúra (2) ingyenebéd (3) internet (1) intézmények (3) járadékvadászat (5) jólét (2) karácsony (1) kereskedelem (5) kocsma (1) költségvetés (3) könyv (2) környezetszennyezés (2) környezetvédelem (2) korrupció (1) korrupicó (2) kovács ádám (2) közbeszerzés (1) közgazdaságtan (2) közlekedés (7) közpénzügyek (26) köztársaság (1) külgazdaság (3) liberalizáció (3) makroökonómia (3) média (1) mellékvonalak (1) migráció (1) mikroökonómia (2) mol (2) monetáris (7) monopólium (6) munka (3) munkanélküliség (1) művészet (5) nyilvánosság (2) oktatás (11) pénz (1) pénzügy (3) rádió (2) rendezvény (2) részvény (3) segély (1) sport (3) statisztika (1) szabadlovasok (1) szabályozás (16) szegénység (1) szegéynség (1) szellemi (2) szerkezetváltás (1) szolidaritás (4) támogatás (10) tandíj (1) társadalombiztosítás (2) termelés (1) tilos (3) tóth istván jános (1) tudomány (2) tulajdon (3) usa (2) választás (3) vállalatok (3) válság (8) vasút (5) vérpumpa (3) verseny (2) versenyképesség (4) Címkefelhő

Networked Blogs

Facebook követők

2004.11.12. 22:53 süssmájer

A betelepülés költségvetési vonzatairól

Lőcsei László

A kormány állítása szerint a határon túli magyarok esetleges áttelepülése sokba kerülne az adófizetőknek. Azonban ha a magánszemélyek adóbefizetéseit is figyelembe vesszük, a kormány költségbecslése mellett 250 ezer magyar áttelepülése 15 milliárd forintot hozna a magyar büdzsének. Egy másik hasonló logikát követő becslés szerint ez a szám 82 milliárd forint. A cikk célja nem az, hogy költségvetési egyenleg javíthatóságával ösztönözzön a betelepülés támogatására, hanem az, hogy megmutassa: a kormányzati kommunikáció nem mond igazat.

A kormány a napokban hozta nyilvánosságra becsléseit, amik azt sugallják, hogy a határon túli betelepülők jelentős költségvetési – így adóterheket jelentenének számunkra. A becslések a várakozásoknak megfelelően igen lojálisak a kormányzat politikai elvárásaival szemben, a magyar köztitsztviselői kar felkészültségéből kitellik, hogy kellően magas számokat produkáljon. Ezt mi sem jelzi jobban, hogy a kormányzati kommunikációhoz módszertant nem csatoltak, így nehézkes bármit kezdeni vele. A számok azonba nagyon furcsák. Ez indított arra, hogy kinyissam a költségvetést és utánaszámoljak a dolgoknak. Az eredmény egyszerű. A kormány duplán csal: egyrészt hihetetlen mértékben felülbecsüli a várható kiadásokat, másrészt teljesen eltekint attól, hogy a hazánkban letelepülő emberek nem csak pusztítanák az állam pénzét, hanem adót is fizetnének.

A végeredmény meglepő: 250 ezer ember áttelepülése esetén a lakosság által fizetett adók még a kormányzat túlzó becslése esetén is pozitív mérleggel járna. Az általam készített, ugyancsak nagyvonalú becslés szerint a költségvetés 10 ezer emberenként több mint 3 milliárd forintot nyerne.

A közoktatás területén hiába fogott bőven az általam készített becslés tolla (Az OM egész költségvetését és a BM során szereplő oktatási célú támogatást is figyelembe vettem), a kormányzati számot nem lehett utolérni. Egy másik becslés is a kormány által megadott fejenkénti 500 ezer irreális voltát mutatja. Eger városában 15000 diák oktatására kollégiumokkal együtt 3573 millió forint kiadás jut, ami nem éri el a fejenkénti 240 ezer forintot. Ez a szám jól mutatja, hogy az általam alkalmazott becslés is túl nagyvonalú.

Az egészségügyi kiadásoknál hiába vette a új becslés az egész egészségügyi alapot számba, nem sikerült a kormány számát utolérni.

A munkanélküliség költségeinél a legjelentősebb – tízszeres – az eltérés. A Munkaügyi Alap 245 milliárd forint, ami arányosan 20 milliárd forintot jelent 800 ezer állampolgárra, a 192 milliárdos becslés helyett.

A nyugdíjnál a betelepülők 2/3-áról teszi fel, hogy magyar nyugdíjból fognak élni, ez a szám jól láthatólag a Magyar Nyugdíjalap teljes felosztásából következik. A szociális támogatások számításánál az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium költségvetési fejezetének „GYED egyéb szociális ellátások és költségtérítések” alcímének összegét vettem alapul, itt sem sikerült a kormányzati becslés 2/3-át produkálni. A lakástámogatások becslésénél a legnagyobb az eltérés. A költségvetés mérlegének lakásépítési támogatások sorából kiindulva a hivatalos becslés készítói szerint az áttelepülők lakástámogatási igénye majdnem ötszöröse lenne a jelenlegi lakosokénál. (Elfogadva a kormányzati feltevést, hogy az áttelepülő nyugdíjasok 2/3-a vesz fel magyar nyugdíjat.)

1. ábra

Legegyszerűbb feltenni, hogy ha lenne tömeges áttelepülés, az áttelepülők adottságai, jövedelemkereső képessége nem lenne rosszabb a hazai átlagnál, tehát a becslés óvatosságát nem zavarja, ha feltesszük, hogy az áttelepülők a magyar emberekével azonos módon fizetnének be a közösbe és vennének ki onnan. A becslés óvatosságát tovább erősíti, hogy a megnövekedett kereslet miatti vállalkozói profitnövekedés adóhatásaival nem számoltam.

A számítások alapját a 2004-es költségvetés fogyasztási, lakossági adói és társadalombiztosítási befizetései adták. Eszerint egy jelentős 250 ezer fős áttelepülés költsége a kormányzati becsléseket elfogadva 15 milliárd pluszt jelentene az országnak (ez a kormány által alkalmazott viszonyítési alap szerint, azaz a 3,2 millió SZJA fizetőre vetítve 4687 forintot jelent fejenként plusszban). Egy exodus mértékű 800 ezer fős áttelepülés kerülne a kormány becsléseit elfogadva és a személyi adóbefizetéseket is számba véve 62 milliárd forintba. Ez nagyságrendileg megegyezik a költségvetési hiány 800,000 ezer emberre jutó 52 milliárdos összeggel.

Azonban a reálisabb becslés szerint lehetetlen negatív ereményt kihozni, a 800 áttelepülő 264 milliárd plusszt hozna a büdzsének.

2. ábra

Források: magyarorszag.hu
A 2004-es költségvetési törvény mellékletei
A 2004. évi egri költségvetés adatai

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaságpolitika migráció közpénzügyek


A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenebed.blog.hu/api/trackback/id/tr23986411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása