ingyenebéd

Friss topikok

Címkék

adó (13) államadósság (3) állami (3) ár (16) bank (2) befektetés (5) befektetők (1) bér (1) biztosítás (1) budapest (4) bukás (1) csőd (1) dömping (1) egészség (5) energia (10) eu (4) euró (3) externália (2) fejlesztés (4) felsőoktatás (2) finanszírozás (12) fogyasztás (2) forint (5) fúzió (2) galopp (1) gazdaságpolitika (13) gazdaságtörténet (1) igazságszolgáltatás (1) infláció (1) infrastruktúra (2) ingyenebéd (3) internet (1) intézmények (3) járadékvadászat (5) jólét (2) karácsony (1) kereskedelem (5) kocsma (1) költségvetés (3) könyv (2) környezetszennyezés (2) környezetvédelem (2) korrupció (1) korrupicó (2) kovács ádám (2) közbeszerzés (1) közgazdaságtan (2) közlekedés (7) közpénzügyek (26) köztársaság (1) külgazdaság (3) liberalizáció (3) makroökonómia (3) média (1) mellékvonalak (1) migráció (1) mikroökonómia (2) mol (2) monetáris (7) monopólium (6) munka (3) munkanélküliség (1) művészet (5) nyilvánosság (2) oktatás (11) pénz (1) pénzügy (3) rádió (2) rendezvény (2) részvény (3) segély (1) sport (3) statisztika (1) szabadlovasok (1) szabályozás (16) szegénység (1) szegéynség (1) szellemi (2) szerkezetváltás (1) szolidaritás (4) támogatás (10) tandíj (1) társadalombiztosítás (2) termelés (1) tilos (3) tóth istván jános (1) tudomány (2) tulajdon (3) usa (2) választás (3) vállalatok (3) válság (8) vasút (5) vérpumpa (3) verseny (2) versenyképesség (4) Címkefelhő

Networked Blogs

Facebook követők

2009.07.17. 11:29 süssmájer

Kocsmák és kerületek

Megint újabb hírek érkeznek a kocsmázó budapestiek ellen hozott intézkedésekről. A VI. kerület korábban is nagy innovátor volt, először az utcai iszogatás műfaját végezték ki azzal, hogy nem lehet alkoholt kapni éjszaka az éjjelnappali boltokban, amit mára az egész belváros átvett. Most már arról van szó, hogy a helyeknek is be kell zárniuk este tízkor.

Itt több dolog is felmerül, egyrészt a klasszikus probléma, hogy az önkormányzat a helyi lakók érdekével foglalkozik, egyértelmű politikai ösztönzési rendszer működik. Ezzel szemben a kocsmázók nem csak kisebbségben vannak az aludni nem tudó panaszkodókhoz képest, de jó eséllyel nem is az adott kerület lakói. Viszont ha ez a dolog is körbeér, a végén minden érintett meg fogja szívni a dolgot. Megint egy olyan dologhoz értünk, ahol a főváros kerületi helyi politikai rendszere nagyon nagy kárt okoz, hiszen itt is a globális szemlélet hiánya okoz nagy problémát. Ha fővárosi szinten merülne fel ugyanez a kérdés, korántsem lenne egyérelmű a politikai álláspont.

Szerintem mindenkienk joga van a nyugodt alváshoz a belvárosban, azzal együtt, hogy azért aki itt lakik, az tudja, hogy bizonyos dolgok benne vannak a pakliban. Egy hangos szórakozóhely már nincs benne. Egyébként a hatályos zajrendeletek szerint legálisan, szabályosan működő hely nem csinálhat zavaró zajszintet éjjel, nem tudom, hogy egyszerű korrupció van ezen a területen, vagy csak az utcákon kialakuló járulékos zaj zavarja a lakókat ezeken a helyeken. De pl. a Petőfi híd budai hídfőjénél zajló maffiatevékenység esetében fel sem merül, hogy betartják ezeket a rendeleteket, de ott eleve intenzív pénzügyi kapcsolat van a helyi döntéshozókkal, úgyhogy ez is belefér. (Zárójel, hogy mért nem jut eszébe senkinek Európában, hogy ne engedélyezzék a mai kipufogókat a motorokon, amik nyilvánvalóan úgy vannak tervezve, hogy nagy zajt keltsenek, és elképesztő, hogy mi megy éjszaka a városban. Ehhez képest egy kocsma zene füleimnek.)

A dolog viszont ezzel nem intézhető el, hiszen mindenki, aki kicsit is használja a város éjszakai infrastruktúráját, tudja, hogy kulturális értékek is durván veszni fognak, nem csak a diszkók, ha ez tényleg megvalósul. A megoldás triviális lenne, csomó példa van rá Európában is, és Budapest múltjában is, kellene egy negyed, ahol mehet a buli. Ahonnan elköltöznek az alvajárók és insomniások, és ahova beköltöznek a zajkedvelő alkoholista fiatalok. Jelenleg egyik kerület sem látszik bevállalni ezt, és az ösztönzők olyanok, hogy erre nincs is feltétlenül esély. Mindez mehetne tovább piaci alapon, mint ahogy láthatóan történik most is, szépén alakulnak ki a gócok, és alkalmazkodnak a lakók. De ha elkezdődik a szabályozásnak nevezett betiltogatás, akkor felborul az egész modell.

Szerintetek hol legyen a vigalmi negyed (nem türelmi zónára gondoltam, azért ezt hangsúlyoznám), ahol lehet énekelve járkálni az utcákon hajnali kettőkor, és ez még vicces is?

1 komment

Címkék: budapest kocsma szabályozás


A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenebed.blog.hu/api/trackback/id/tr421251133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theox 2009.07.17. 18:56:24

Jó lehet a 6. kerületben élni.
www.mosolyhivatal.hu/
süti beállítások módosítása