ingyenebéd

Friss topikok

Címkék

adó (13) államadósság (3) állami (3) ár (16) bank (2) befektetés (5) befektetők (1) bér (1) biztosítás (1) budapest (4) bukás (1) csőd (1) dömping (1) egészség (5) energia (10) eu (4) euró (3) externália (2) fejlesztés (4) felsőoktatás (2) finanszírozás (12) fogyasztás (2) forint (5) fúzió (2) galopp (1) gazdaságpolitika (13) gazdaságtörténet (1) igazságszolgáltatás (1) infláció (1) infrastruktúra (2) ingyenebéd (3) internet (1) intézmények (3) járadékvadászat (5) jólét (2) karácsony (1) kereskedelem (5) kocsma (1) költségvetés (3) könyv (2) környezetszennyezés (2) környezetvédelem (2) korrupció (1) korrupicó (2) kovács ádám (2) közbeszerzés (1) közgazdaságtan (2) közlekedés (7) közpénzügyek (26) köztársaság (1) külgazdaság (3) liberalizáció (3) makroökonómia (3) média (1) mellékvonalak (1) migráció (1) mikroökonómia (2) mol (2) monetáris (7) monopólium (6) munka (3) munkanélküliség (1) művészet (5) nyilvánosság (2) oktatás (11) pénz (1) pénzügy (3) rádió (2) rendezvény (2) részvény (3) segély (1) sport (3) statisztika (1) szabadlovasok (1) szabályozás (16) szegénység (1) szegéynség (1) szellemi (2) szerkezetváltás (1) szolidaritás (4) támogatás (10) tandíj (1) társadalombiztosítás (2) termelés (1) tilos (3) tóth istván jános (1) tudomány (2) tulajdon (3) usa (2) választás (3) vállalatok (3) válság (8) vasút (5) vérpumpa (3) verseny (2) versenyképesség (4) Címkefelhő

Networked Blogs

Facebook követők

2013.11.29. 12:35 süssmájer

Kovács Ádám Hangpostája | Tilos | 2013.11.28. | Arccal a sárban: Miért nem védte meg senki a köztársaságot? Beszélgetés egy fontos cikkről

Vendégünk volt Rauschenberger Péter, akivel nemrég megjelent cikkéről beszéltünk. Egy olyan írásról, ami az utóbbi időszak egyik legfontosabb publikációja Magyarországon. Kevés szó van róla, pedig átütő erővel foglalja össze, és magyarázza meg, mi is történt velünk, és miért hagytuk, hogy így történjen.

Nyáron jelent meg a Beszélőben Kis János Az összetorlódott idő - második nekirugaszkodás című írása, melyben választ kísérelt adni arra, hogy mi okozta a köztársaság bukását Magyarországon. Kis János a véglegesen kettészakad ország két politikai oldalának egymást erősítő, kölcsönös anakronizmusában látja meg az okokat, és részletesen bemutatja, hogy 1990-től mi hogyan is nézett ki a történet egyik és másik oldalon.

Rauschenberger Péter válasza szintén a Beszélőben olvasható, címe: Arccal a sárban - hozzászólás Kis János cikkéhez a köztársaság bukásáról. Péter alapvetően nem vitatja a Kis János által leírtakat, de nem a politikai elit folyamatait tartja elsődleges oknak. De szerinte lényegesebb szempont, hogy a polgárok egész egyszerűen nem érezték úgy, hogy a köztársaság megérdelmi, hogy megvédjék. Cikkében kísérletet tesz arra, hogy a köztársaság 20 évének megvalósult közpolitikai teljesítményét bemutatva bizonyítsa, miért történhetett meg ez.

2013.11.28 | Rauschenberger Péter: Arccal a sárban by Kovács Ádám Hangpostája on Mixcloud

Péter számtalan kutatási eredmény és adat összegyűjtésével néhány kiemelt közpolitikai területre ad helyzetértékelést (többek közt munkanélküliség, oktatás, szegénység témájában), ami akkor is megrendítő olvasmány, ha korábban jórészt már ismert (és műsorunkban is többször tárgyalt) állításokról, megfigyelésekről van szó. Ráadásul a környező országokkal való összehasonlításból az is látszik, hogy mindez egyáltalán nem volt szükségszerű, lehetett volna másképp csinálni. Ezzel a szintetizálással és a kontextus megadásával válik ez az írás az utóbbi időszak talán legfontosabb cikkévé, amit nem lehet megkerülni.

A műsorban igyekeztünk a kérdést körbejárni, és arra is kitérni, hogyan lehetne változtatni a helyzeten, és segítségül hívtuk Péter friss svédországi élményeit.

Olvassátok, hallgassátok, és adjátok oda mások kezébe is, közös dolgainkról van szó.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás köztársaság bukás munkanélküliség szolidaritás intézmények szegéynség


2013.07.04. 10:50 mr_lemming

Kovács Ádám Hangpostája | Tilos | 2013.06.27. | Az egészségügy helyzete és a fejlesztések értékelése

Vajon determinált, hogy az egészségügy igénybevevői bárhol a világon frusztráltak? Lehetséges, hogy a szolgáltatás nem is annyira csapnivaló, mint ahogy az gondoljuk? Egészségügyi statisztikáink visszaigazolják az elképzeléseinket, pedig azok nem csak Budapestet tükrözik, hanem az egész országot - ahol óriásiak a szolgáltatás- és színvonalbeli különbségek. 
Az elmúlt években rengeteg EU-s pénz áramlott az egészségügyi fejlesztésekbe. Sikerült-e változásokat elérni, és ha igen, akkor milyen irányba? Ezt a kérdést vizsgálta az NFÜ részére készült jelentés. Vendégünk a kutatás vezető értékelője, Kiss Norbert volt. 
A jelentés anyagát itt találjátok: 
http://www.nfu.hu/egeszsegugyi_fejlesztesek_ertekelese

Itt meg a műsor hallgatható:

2013.06.27 | Az egészségügy helyzete és a fejlesztések értékelése by Kovács Ádám Hangpostája on Mixcloud

Szólj hozzá!


2013.06.16. 22:00 mr_lemming

Kovács Ádám Hangpostája | Tilos | 2013.06.14. | BAGázs Közhasznú Egyesület

Kihelyezett műsor. Rekordkísérlet a maratonon: Hány műsorkészítő és meghívott tudja körbeülni a Roburban a stúdióasztalt? Ezt teszteltük vendégeinkkel a BAGázs Közhasznú Egyesület tagjaival. A résztvevők létszáma a hangok alapján visszaszámítható :-)

A bagi cigánytelepen indított, trend-fordítónak szánt és trend-fordítónak látszó programok kiötlőivel, helybéli résztvevőivel és budapesti önkénteseivel beszélgettünk. Hogyan indult? Mitől megy?

Az idei évtől az oktatási törvény által a gimnazistákra szabott "kötelező önkéntesség" duplacsavarja egy piacot teremtett, amin a BAGázs IKSZ-nek (Iskolai Közösségi Szolgálatnak) elkeresztelt oktatási programja egy figyelemre méltó korai belépő.
A BAGázs FC csapata pedig a hétvégén Zsámbok ellen játszik.
Hajrá Csabagyöngye!

Itt találjátok meg őket:
http://bagazs.org
https://www.facebook.com/pages/BAGázs-Közhasznú-Egyesület/166154113436707

2013. 06.14 | BAGázs Közhasznú Egyesület by Kovács Ádám Hangpostája on Mixcloud

Szólj hozzá!


2013.06.04. 21:59 mr_lemming

Kovács Ádám hangpostája | Tilos | 2013.05.16 | Eltinga: ingatlanpiac közgazdász szemmel

Hitek és tévhitek a hazai ingatlanpiacról. Jó-e, hogy az állam előírta az energia-tanúsítványt? Vagy ez is csak egy újabb csekély értelmű papír, amivel ki lehet húzni egy kis pénzt a lakáseladók zsebéből? Emelkedni fognak-e a lakásárak csak azért, mert alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában? Mekkora áremelkedéssel honorálta a budapesti piac az első, nagy panelházon végrehajtott energetikai korszerűsítést? 
Beszélgetőtársaink az Elte közgazdasági képzéséből, az Elteconból kinőtt ingatlanpiaci elemző cég, az Eltinga munkatársai voltak - McLean Alíz és. Horváth Áron.

(Közben meg igyekszünk végre technológiában is frissülni, a műsor alant meghallgatható.)

2013. 05.16 | Eltinga: ingatlanpiac közgazdász szemmel by Kovács Ádám Hangpostája on Mixcloud

Szólj hozzá!


2013.02.14. 11:16 mr_lemming

Műsorok a Tilos rádió Hangtárában - Kovács Ádám hangpostája

Nemrégiben két műsorunk is felkerült a Tilos rádió Hangtárába - http://tilos.hu/index.php?page_id=hangtar_musorok

Ez azt jelenti, hogy itt már nem félórás blokkokban szerepelnek, hanem összevágva, egyben, kényelmesen hallgatható formában.

varga-pigniczky.jpgAz egyik műsor a Varga Júliával készült beszélgetés, ahol a felsőoktatás témakörét jártuk körbe decemberben. 

A másikban Pigniczky Rékával beszélgettünk Hazatérés című 56-os dokumentumfilmje kapcsán, de kitértünk a külföldi magyarokra, a Kádár-korszak megfilmesítésének lehetőségére és a kaliforniai kannabisz-gazdaságra is. 

Linkek:

Varga Júlia: http://tilos.hu/sounds/musorok/Kovacs_Adam_Hangpostaja-Felsooktatas-121213.m3u

Pigniczky Réka: http://tilos.hu/sounds/musorok/Kovacs_Adam_Hanpostaja-Pigniczky_Reka-130207.m3u

Réka Hazatérés című dokumentumfilmje: http://kereso.nava.hu/document/play/id/517744

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás usa felsőoktatás kovács ádám művészet tilos


2012.12.14. 10:54 süssmájer

Komolyabban a felsőoktatásról - a baj sokkal nagyobb, mint ami látszik

386749_10151104900855403_991173678_n.jpgTegnapi adásunkban Varga Júlia (egyetemi docens, oktatáskutató) volt a vendégünk, akivel igyekeztünk minden fonosabb aktuális kérdésre kitérni a felsőoktatási káosszal kapcsolatban. A helyzet sajnos az, hogy szó nincs arról, hogy csak a stílussal van baj. A tartalommal legalább akkora.

 Néhány fontosabb megállapítás a műsorból:

  1. a felsőoktatással kapcsolatos kommunikáció nagy része nettó hazugság, csúsztatás vagy egyszerű hülyeség
  2. nem igaz, hogy túlképzés lenne Magyarországon, egyértelműen kevés a diplomásak aránya ma az EU, vagy OECD tagállamokhoz képest
  3. a kormányzat amellett, hogy agresszív, megalapozatlan és dilettáns döntéseket hoz, nem hagy semmi időt a reakcióra - a tavalyinál még szélsőségesebb, lehetőségeket csökkentő beavatkozását a jelentkezés előtt nem sokkal jelenti be, és még azt is lebegteti az utolsó pillanatban
  4. a kommunikált témákban (túlképzés, minőségi problémák, diplomás munkanélkülliség stb.) jórészt csúsztatások, hazugságok kombinációi hangzanak el, azonban ennél is súlyosabb, hogy a mögöttes tartalom is dilettáns
  5. a szakképzési rendszer erőszakos kényszerítése néhány vállalkozói érdekképviselet személyes közbenjárása révén történik, minden kutatási eredmény szerint megalapozatlan, és rendkívül kár
    os a magyar gazdaságra nézve
  6. az oktatási kormányzat nem ismeri, és nem is használja a felsőoktatásra vonatkozó aktuális magyar kutatási eredményeket
  7. az egyetemi autonómia megtörése révén beinduló (erősödő) erodálódás kiteljesedéseévtizedes károkat okozhat, a helyreállítás rendkívül költséges, nehéz folyamat lesz, és hosszú időt vehet igénybe, ha egyáltalán megkezdődhet

Itt ezt az összefoglalót abba is hagynánk, hallagassátok meg inkább:

A műsor ezen a linken megtalálható.

1 komment · 1 trackback

Címkék: oktatás tandíj tudomány felsőoktatás szabályozás versenyképesség


2010.11.30. 02:43 mr_lemming

Kovács Ádám hangpostája előzetes - Tilos Rádió - 2010. december 2.

A mégmindig és az újraitt között vergődve. Szóval a Kovács Ádám hangpostája továbbra is működik a Tilos rádión, kéthetente csütörtökön 18:00-1930 (és mindig belelógunk az esti mesébe is). Van adásnaplónk is, mostanában ápoltnak mondható, ha valaki kíváncsi a múltunkra.

A most csütörtöki műsor valamennyire a legutóbbi folytatása lesz. Két hete Parrag Krisztával beszélgettünk az Értéktér-projektről, valamint a mögötte álló TÁRKI-kutatásról. Ezen a héten pedig Fülöp Márta lesz a vendégünk, várhatóan verseny és együttműködés, valamint társadalompszichológia témakörben.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tilos


2010.11.28. 18:34 süssmájer

hidegindítás

na hát, eltelt jónéhány hónap, visszaérkezve Magyarországra elég sokféle állapotokkal lehet találkozni. mi lenne, ha újra használni kezdenénk az ingyenebéd blogot, ha már úgyis annyi téma van?

mindjárt itt egy érdekes dolog. ha megnézitek ezt a linket, olyan kommenteket találtok, ami egészen meglepő. kis minta, és minden más is ellene szól, de a lényeg, hogy itt tényleg úgy tűnik, hogy még a legfrissebb magánnyugdíjpénztáras dolog sem üti át az emberek szeme előtt lebegő ködöt. mintha a kormány türelmi ideje soha nem járna le, mintha tényleg mindent megengedhetne magának. mindez azért érdekes, mert az elmúlt hét összes véleménymegnyilvánulása azt nyomatja, hogy az egész középosztály kiakad, ha felfogja, mi történt a megtakarításaival. nem szoktam kommenteket olvasni, nyugtassatok meg, ennyire nem hülye a magyar.

2 komment

Címkék: munka költségvetés gazdaságpolitika


2010.04.07. 20:22 mr_lemming

Kovács Ádám hangpostája előzetes - Tilos Rádió - 2010. április 8.

Ezen a héten a magánszektor szerepéről fogunk beszélgetni a hagyományosan állami feladatként kezelt területek vonatkozásában. Lesz angliai börtön, Social Financial Engineering, PPP és ami még belefér. A stúdióban (várhatóan) visszatérő műsorkészítő-társunk, Muraközy Balázs, valamint Balázs, Erik és Laca fognak beszélgetni. 

Hallgassátok (legalább) 18:00 és 19:30 között a Tilos Rádiót az FM 90.3-on, vagy a tilos.hu-n keresztül. A műsor alatt hívható telefonszám: 215 3773.

1 komment


2010.04.06. 20:15 mr_lemming

Kovács Ádám hangpostája - Tilos Rádió - 2010. március 25.

Akkor vegyük fel a fonalat a legutóbbi bejegyzés utolsó mondatánál, még ha 5 hónapja is volt. A Kovács Ádám hangpostája a Tilos Rádión évek óta futó közgazdasági műsor.

A legutóbbi adásában Tóth István Jánost láttuk vendégül, akivel a korrupció közgazdasági elméletéről, a magyarországi helyzetről, valamint a kutató felelősségéről is beszélgettünk. A stúdióban Balázs, Erik, Laca és Szandi. A műsor az alábbi linkeken hallgatható meg (a zene kb. 9 percnél kezdődik, a beszélgetés pedig kb. 16 percnél):

1. rész (18:00-19:30)

2. rész (kicsit belelógtunk a mese sávjába)

Műsorunk kéthetente csütörtökönként jelentkezik, 18:00-tól 19:30-ig. A korábbi adások meghallgathatók a tilos.hu-n, az archívumban.

Szólj hozzá!

Címkék: kovács ádám korrupció tilos tóth istván jános


2009.10.29. 18:04 ilyes

Hol itt a skandalum? "Pártrádiók" vagy pusztán csak győztesek?

Sír most mindenki ezerrel, mert leomlanak nemzetünk kultúrájának bástyái, és még a külföld is leültet majd a szégyenpadra. A szűztiszta Sláger és Danubius helyett két - asszongyák - „pártrádió” nyerte el a frekvenciákat.

Nos, a nagy sírás közben nem kéne elfelejteni, hogy az eredmény egy tisztán definiált szabályokkal kiírt verseny eredménye! Ja, hogy buták voltak a szabályok. Hát bizony ha azok voltak, lehet beperelni Majtényi Lászlót, és elítélni a rábízott vagyon hanyag kezeléséért.

8 komment · 3 trackback

Címkék: rádió ár pénzügy


2009.10.13. 16:39 süssmájer

Elég volt a túlszabályozásból!

Eszméletlen, hogy ebben az országban mindent szabályozni kell. Erről nem is lehet mondani mást, mint hogy egész egyszerűen szánalmas. Most itt ez az idiótaság, egy sajtóközlemény, melyben az ORTT jelzi (hangúlyozom, itt tisztán szakszerű jogalkalmazónként!), hogy "a médiarendszer komoly működési zavarát okozza, hogy hiányoznak a társadalom számára kiemelt jelentőségő események közvetítésének részletes szabályai".

A Médiatörvény szerint a „kizárólagos televíziós közvetítési jog nem gyakorolható olyan módon, hogy a hazai közönség meghatározó részét kizárja a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró televíziós események figyelemmel kíséréséből.” A társadalom számára nagy jelentőséggel bíró események fogalmát és a konkrét eseményeket meghatározó lista hiányzik, mert a szükséges kormányrendelet nem készült el.

Kedves barátaim, tessék nekem elmagyarázni, mért kell állami szabályozónak, miniszterelnöki hivatalnak listát írni arról, hogy melyik focimeccs számít "a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró televíziós esemény"-nek, és mért nem bízhatjuk mindezt a piacra? Ez egész egyszerűen elképesztő.

Követelem, hogy a pártok hozzák nyilvánosságra választási programjuk mellékletében, hogy ők milyen tévéműsorokat és meccseket adnak majd ingyen a követekző ciklusban!


 

2 komment · 1 trackback

Címkék: média szabályozás állami


2009.09.28. 19:38 süssmájer

vonalbezárás szimulátor

Tevan Imre szépen illusztrálja ebben a videóban, miről is van szó vonalbezárás ügyben:

"Valamiért megnőtt a kocsim fogyasztása, kiveszem egy kerekét."

A témáról lásd még:

Legfrissebben

Nemrég

Az legutóbbi bezárás előtt

Alapok

Szólj hozzá!


2009.09.28. 19:37 süssmájer

…és lassan szétárad a nyálas sötétség…

Édes Balázs

Magyarországon baj van, és mindenféle dolgok történnek. Régi hagyomány, hogy ilyenkor sokaknak amputálni támad kedve. A csonkolásos reformok egyik közkedvelt célpontja az állami díjas katasztrófaiparág, a vasút. A daraboló szakértők sokéves munkával bezárták a hálózat több mint 10 %-át, azóta a Számvevőszék már ki is mutatta, hogy ezen nem sikerült egy fillért sem spórolni. Bárki beláthatja, hogy ez a 10% nagyon kevés, hiszen még sok mellékvonal, vasúti csomópont van a hálózatban, még csomó levágható végtagja van az ápoltnak. Elindult hát a versenyfutás, mielőtt beüt a tavasz, és mások kapják kezükbe a hálózatépítő flexet, még gyorsan le kéne vágni, amit lehet. Szomorú kötelességemnek teszek hát eleget, amikor megpróbálom röviden összefoglalni, mi is történt az utóbbi években ezen a területen, és mi következik az eddigiekből.

Szólj hozzá!


2009.08.16. 08:00 ilyes

Gáz egy piac...

 

2009. július 1.-jétől megnyílt a hazai gázpiac. Persze szokás szerint csak papíron, és sajnos a szokásosnál is durvább politikai hazudozás mellett. És bizony örökbecsű igazság: „aki hazudik, az csal; aki hazudik, az lop…” Az eseményről a Magyar Energiahivatal bocsájtott ki úgynevezett közleményt, szánalmas szerecsenmosdatást.

1 komment

Címkék: szabályozás energia nyilvánosság


süti beállítások módosítása