ingyenebéd

Friss topikok

Címkék

adó (13) államadósság (3) állami (3) ár (16) bank (2) befektetés (5) befektetők (1) bér (1) biztosítás (1) budapest (4) bukás (1) csőd (1) dömping (1) egészség (5) energia (10) eu (4) euró (3) externália (2) fejlesztés (4) felsőoktatás (2) finanszírozás (12) fogyasztás (2) forint (5) fúzió (2) galopp (1) gazdaságpolitika (13) gazdaságtörténet (1) igazságszolgáltatás (1) infláció (1) infrastruktúra (2) ingyenebéd (3) internet (1) intézmények (3) járadékvadászat (5) jólét (2) karácsony (1) kereskedelem (5) kocsma (1) költségvetés (3) könyv (2) környezetszennyezés (2) környezetvédelem (2) korrupció (1) korrupicó (2) kovács ádám (2) közbeszerzés (1) közgazdaságtan (2) közlekedés (7) közpénzügyek (26) köztársaság (1) külgazdaság (3) liberalizáció (3) makroökonómia (3) média (1) mellékvonalak (1) migráció (1) mikroökonómia (2) mol (2) monetáris (7) monopólium (6) munka (3) munkanélküliség (1) művészet (5) nyilvánosság (2) oktatás (11) pénz (1) pénzügy (3) rádió (2) rendezvény (2) részvény (3) segély (1) sport (3) statisztika (1) szabadlovasok (1) szabályozás (16) szegénység (1) szegéynség (1) szellemi (2) szerkezetváltás (1) szolidaritás (4) támogatás (10) tandíj (1) társadalombiztosítás (2) termelés (1) tilos (3) tóth istván jános (1) tudomány (2) tulajdon (3) usa (2) választás (3) vállalatok (3) válság (8) vasút (5) vérpumpa (3) verseny (2) versenyképesség (4) Címkefelhő

Networked Blogs

Facebook követők

2007.01.05. 12:13 süssmájer

Veszélyben a szabad szoftver?

Bognár Gergely

Tavaly november elején a Microsoft és a Novell aláírt egy megállapodást, amely hatalmas felzúdulást okozott a – kissé szerencsétlen rövidítésű – FOSS- (free and open source software, azaz szabad és nyílt forráskódú szoftver) mozgalomban. Mi lehet a szabad szoftver legnagyobb ellenségének tartott Microsoft célja a szerződéssel? Miért éri meg a Novellnek kiegyezni riválisával? Válaszképpen tucatnyi összeesküvés-elmélet született. Az alábbiakban ezekből szemezgetek.

Miről is van szó? A hírek szerint a Microsoft a megállapodásban ígéretet tesz, hogy a jövőben támogatni fogja a Novell nyílt forráskódú termékcsaládját, a SUSE Linux-ot. Emellett a két vállalat könnyebbé teszi a Windows XP ill. Vista, valamint a SUSE Linux ugyanazon a számítógépen való futtatását. A két vállalat továbbá ígéretet tesz arra, hogy a következő öt évben nem fogja a két operációs rendszer általuk kifejlesztett változatait használókat beperelni szellemi tulajdonjogaik megsértése miatt. Magyarul: a Microsoft megígérte, hogy nem perli be a SUSE felhasználókat, a Novell pedig megígérte, hogy nem perli be a Windows és más Microsoft termékek használóit. A szerződés részeként a Novell 348 millió dollárt kap a Microsoft-tól.

Miért meglepő a megállapodás? Nos, a Microsoft nem arról híres, hogy kesztyűs kézzel bánik vetélytársaival; gondoljunk csak a Netscape sorsára vagy a NetWare és a WordPerfect körüli jogi csatákra (utóbbi két esetben az ellenfél pont a Novell volt). A nyílt forráskódú szoftver különösen a szoftvergyártó óriás bögyében van – elsősorban a Linux, illetve a legtöbb linuxos program által használt GNU Általános Nyilvános Licenc (GPL) (amely mellesleg az e honlapot működtető programokat is védi). Erre utalnak a hírhedt Halloween-dokumentumok vagy Steve Ballmer-nek, a Microsoft vezérigazgatójának elhíresült nyilatkozata, melyben a Linux-ot rákhoz hasonlítja, amely a szellemi tulajdonjogok szempontjából mindent megfertőz, amihez csak hozzáfér.

Miért jó ez a megállapodás a Novell-nek? Talán ez az egyszerűbb kérdés. Először is, 348 millió dollár még egy ekkora vállalatnak sem jön rosszul. Másodszor, a megállapodással a Novell Linux-változata, a SUSE egy csapásra a legbiztosabb Linux disztribúcióvá válik azok körében, ahol az számít – vagyis a nagyvállalatok IT-igazgatóinak szemében. Amennyiben SUSE-t használnak, nemcsak támogatást, hanem védelmet is kapnak az esetleges szellemi tulajdonjogi problémákkal szemben. A Novell a félelmeket a nyílt forráskódú szoftver fejlesztői közösségének címzett nyílt levéllel próbálta eloszlatni.

Nos, nem túl sok sikerrel. A címzettek szerint kilóg a lóláb: a Novell elárulta a nyílt forráskódú szoftver ügyét, eladta a lelkét az ördögnek rongyos 348 millióért. A nagy barátkozás a Microsoft részéről nem más, mint csel, amivel hátsó szándékait próbálja leplezni. De mit akar a Microsoft valójában?

Az egyik magyarázat szerint egyszerű, ámbár némileg költséges FUD-kampány része a megállapodás. (FUD: fear, uncertainty, and doubt, azaz félelemkeltés, elbizonytalanítás, kétségek ébresztése.) Képzeljünk el egy vállalatot, ami éppen IT-beruházásra készül. A vállalat vezetői kacérkodnak a Linux bevezetésével, de amikor hallanak a megállapodásról, elsősorban az tűnik fel nekik, ami a sorok között van: „Aha, a Microsoft megígéri, hogy öt évig nem perli be a Linux (vagy más GPL-el védett) alkalmazások használóit – de akkor nyilván vannak tulajdonjogi problémák ezekkel a szoftverekkel! Jobb, ha a Microsoft termékeinél maradunk!”

Valójában még senkinek sem sikerült pert nyernie nyílt forráskódú szoftverek jogsértése miatt. Steve Ballmer újabb szerencsétlen nyilatkozata szerint azonban a nem SUSE-t használók nem érezhetik biztonságban magukat.

Egy másik népszerű magyarázat szerint a Microsoft rájött arra, hogy a Linux olyan bestia, amit csak csellel lehet legyőzni. A GPL lényege szerint a forráskód megosztható, ezért hiába csapjuk le ennek a hidrának az egyik fejét, rögtön tíz nő helyette. A nehézkes mozgású Microsoftnak jobban jönne, ha csak egy ellenfél állna szembe vele és arra koncentrálhatná az erejét.

A megállapodás előnyös helyzetbe hozza a Novell-t, aminek a Microsoft anyagi támogatása és ígéretei miatt esélye van arra, hogy a Linux-termékek piacán egyeduralkodóvá váljék. Miközben a Novell hízik, a többi Linux-ot forgalmazó vállalat elsorvad. Amikor már csak a Novell áll a porondon, egy végső csatában le lehet győzni és kimúlik a Linux nevű rémálom.

E szcenárió egy variánsa szerint a Microsoft nem akar összeveszni a Novell-al, amelynek hozzá hasonlóan rengeteg szoftverszabadalma van – ebben a tekintetben mindkettő szuperhatalom. Ha a Microsoft most támad, a Novell képes lenne hasonló ellencsapásra. De ha e két szuperhatalom kiegyezik, elkerülhető egymás kölcsönös megsemmisítése – sőt, fel lehet osztani a piacot egymás között.

Egy még szaftosabb változat szerint a Microsoft az „oszd meg és uralkodj!” stratégiát próbálja alkalmazni. A Novell-megállapodás az első lépés a szabadszoftver-mozgalom szétszakítása felé (aminek látszanak az első jelei). A Microsoft eszerint tulajdonképpen beszállna a Linux-ba; létezne egy, a Microsoft által szentesített változata az operációs rendszernek, ami lassanként meghódítaná a piacot. Ezt a változatot fel lehetne hígítani zárt forráskódú komponensekkel mindaddig, amíg a végén eltűnne a szabadság a szabad szoftverből.

Közben a Microsoft és a Novell akár közösen lobbizhatna az USA-ban és az EU-nál a szoftverlícenszek szigorítása mellett. E szcenárió szerint két multi összeesküvésének vagyunk a tanúi.

A sztorinak, nem meglepő módon, van egy teljesen más olvasata is. Néhány évvel ezelőtt egy SCO nevezetű cég beperelt több Linux-al foglalkozó vállalatot, így például az IBM-et is. Az SCO szerint ezek a vállalatok a termékeikben olyan programokat forgalmaztak, amelyek tulajdonjoga az SCO-t illeti. Állítólag ezek a jogok még a Linux elődjéhez, a UNIX-hoz kapcsolódnak, és az SCO a Novell-től (!) vásárolta őket korábban. Az IBM és társai ellenpereket indítottak és a különféle perek évek óta tartanak. Hamarosan azonban megszületnek az ítéletek.

A dolognak két pikantériája van. Egyrészt a már említett Halloween-dokumentumokból kiderült, hogy a Microsoft különféle csatornákon rengeteg pénzt pumpált az SCO-ba. Talán túlzás, de nehéz lenne eloszlatni a látszatot, hogy az SCO a Microsoft strómanjaként járt el. Másrészt a Novell állítása szerint sosem adta el a UNIX-hoz kötődő tulajdonjogokat az SCO-nak.

Nagyon úgy tűnik, hogy az SCO hatalmas pofáraesésével végződik a dolog. De mi köze ennek a Novell–Microsoft megállapodáshoz? Nos, az elmélet szerint a megállapodással a Microsoft vezekel bűneiért. A Novell képes olyan jogi támadást intézni a szoftveróriás ellen, amit az el akar kerülni. A megállapodás az ára annak, hogy a Novell lezárja az SCO-ügyet.

Mi közünk van ehhez a szappanoperához nekünk, mezei számítógép-használóknak? Több, mint gondolnánk. A napokban megjelenik a Windows új változata, a Vista, és ahogy azt már megszokhattuk a Microsoft-tól, az új operációs rendszer a hírek szerint csak akkor fut majd rendesen, ha új konfigurációt vásárolunk hozzá. Nem mindegy, hogy van-e ingyenes, szabad alternatíva. Az sem mindegy, hogy mi lesz a kimenetele a szellemi tulajdonjogok és a szoftverszabadalmak körüli csatáknak. Az EU mindeddig állta a sarat, de ha a Microsoft és társai elérik, amit akarnak, a szabadságnak nem sok tere marad. Persze az átlagembert ez is csak annyira érdekli, mint személyes adatai feletti rendelkezési joga. Nem érti, miért baj, hogy úton-útfélen mindenki tud róla mindent, aztán csak néz, amikor nem adnak neki a bankban hitelt.

Szólj hozzá!

Címkék: monopólium járadékvadászat szellemi tulajdon


A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenebed.blog.hu/api/trackback/id/tr61987122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása