ingyenebéd

Friss topikok

Címkék

adó (13) államadósság (3) állami (3) ár (16) bank (2) befektetés (5) befektetők (1) bér (1) biztosítás (1) budapest (4) bukás (1) csőd (1) dömping (1) egészség (5) energia (10) eu (4) euró (3) externália (2) fejlesztés (4) felsőoktatás (2) finanszírozás (12) fogyasztás (2) forint (5) fúzió (2) galopp (1) gazdaságpolitika (13) gazdaságtörténet (1) igazságszolgáltatás (1) infláció (1) infrastruktúra (2) ingyenebéd (3) internet (1) intézmények (3) járadékvadászat (5) jólét (2) karácsony (1) kereskedelem (5) kocsma (1) költségvetés (3) könyv (2) környezetszennyezés (2) környezetvédelem (2) korrupció (1) korrupicó (2) kovács ádám (2) közbeszerzés (1) közgazdaságtan (2) közlekedés (7) közpénzügyek (26) köztársaság (1) külgazdaság (3) liberalizáció (3) makroökonómia (3) média (1) mellékvonalak (1) migráció (1) mikroökonómia (2) mol (2) monetáris (7) monopólium (6) munka (3) munkanélküliség (1) művészet (5) nyilvánosság (2) oktatás (11) pénz (1) pénzügy (3) rádió (2) rendezvény (2) részvény (3) segély (1) sport (3) statisztika (1) szabadlovasok (1) szabályozás (16) szegénység (1) szegéynség (1) szellemi (2) szerkezetváltás (1) szolidaritás (4) támogatás (10) tandíj (1) társadalombiztosítás (2) termelés (1) tilos (3) tóth istván jános (1) tudomány (2) tulajdon (3) usa (2) választás (3) vállalatok (3) válság (8) vasút (5) vérpumpa (3) verseny (2) versenyképesség (4) Címkefelhő

Networked Blogs

Facebook követők

2009.05.16. 08:43 ingyenebéd

Tényleg ennyire fájni fog?

Szeberényi

 

A lakáshitel-támogatás megszűntetésének hatása az ingatlanpiacra

Az elmúlt hetekben több cikk is boncolgatta, hogy milyen durván betesz az állami lakáshitel-támogatás az ingatlanpiacnak (például itt és itt). Bár az intézkedés nyilván nem segít a recesszió által sújtott ingatlanszektornak, az eddigi adatok alapján nem következtethetünk arra, hogy ettől kellene a halálos döfést várni. Két érvünk van.

 

1) A támogatott lakáshitelek eddig is viszonylag kis részét tették ki a teljes lakáshitel-folyósításnak, és nem igazán törtek előre a banki devizahitel-kínálat októberi megszigorítását követően sem. Ez a konstrukció egyszerűen eddig sem kellett és most sem kell annyira az embereknek, na! A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint (1. ábra) 2008-ban a hazai bankszektor által folyósított lakáshitelek volumene körülbelül 900 milliárd forint volt, ebből kemény 75 milliárdot – vagyis alig 8%-ot – tett ki a támogatott hitelek aránya.

2008. októberétől aztán a bankok szigorítottak a hitelkínálati kondíciókon: sok hitelintézet kivezette vagy kiárazta a svájci frank alapú termékét, helyettük az eurót kezdték nyomni, plusz áthárították valamilyen mértékben a forrásköltségek emelkedését is. Sokan azt várták, hogy erre emelkedni fog a támogatott forinthitelek iránti érdeklődés, de ennek 2009. első negyedévében még nem lehetett nyomát látni: a negyedéves folyósítás ugyanúgy a szokásos 15-20 milliárd forint közötti sávban maradt, ahogy a korábbi negyedévekben. Igaz ugyan, hogy a támogatott hitelek aránya nőtt a teljes folyósításon belül, de ez csak azért történt, mert a devizahitel-folyósítások visszaestek – ráadásul a támogatott hitelek arány a teljes folyósításból még így is 20% alatti.

Adott tehát egy nagy – és az ingatlanszektort nyilvánvalóan sújtó – visszaesés a lakáshitel-folyósításban: a 2009-es volumen fele-harmada lehet a 2008-asnak. Még ha a támogatott hitelek folyósítása teljes mértékben ki is esne, ehhez az 50-60%-os visszaeséshez képest a támogatott lakáshitelek 8%-nyi részesedése ide vagy oda már nem sok mindenen változtatna.

 

 1. ábra: A hazai hitelintézetek által folyósított lakáshitel-volumen alakulása (forrás: MNB)

 

2) A jelenleg elérhető euró alapú lakáshitel-termékek teljesen versenyképesek a támogatott hitelekkel. Az euró alapú lakáshitelek THM-je jelenleg 10% körül van, a támogatott hitelek a PSZÁF adatai szerint ennél legfeljebb 1-2%-kal olcsóbbak (ha egyáltalán – támogatástípustól is függ). Ha pedig az – egy-két banknál még hozzáférhető – CHF-hitelekhez viszonyítunk, akkor még ennyivel se. Más szóval: aki mindenáron lakást akart venni vagy építeni, annak a forinthitel-támogatás megszűnése nem jelent majd semmiféle pénzügyi korlátot – vagyis a támogatott hitelek folyósításának fentebb említett teljes kiesésével sem indokolt számolnunk.

Más kérdés persze, hogy így az adósok újból csak árfolyamkockázatot vállalnak, és tovább nő Magyarország sérülékenysége, ami a lakosság devizában történt eladósodottságából adódik. De hát a devizában történő eladósodást a támogatott hitelek eddig sem voltak képesek megakadályozni, sőt – amint a fentebb bemutatott arányokból látszik – még érdemben mérsékelni sem igazán. Sajnos szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy a meglévő lakossági devizaadósságot már nem lehet leépíteni az eurócsatlakozásig (jó, kivéve, ha arra mondjuk 2020-ban kerül sor), ahhoz túlságosan sok a hosszú lejáratú deviza-jelzáloghitel.

Ettől még lehet kívánatos lakáshitel-támogatási rendszert fenntartani Magyarországon – ezzel a kérdéssel most nem foglalkoztunk – erős csúsztatás viszont a támogatási rendszer megszűntetését azzal támadni, hogy ez önmagában mennyire betesz az ingatlanszektornak.

Szólj hozzá!

Címkék: bank támogatás közpénzügyek


A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenebed.blog.hu/api/trackback/id/tr741124455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása