ingyenebéd

Friss topikok

Címkék

adó (13) államadósság (3) állami (3) ár (16) bank (2) befektetés (5) befektetők (1) bér (1) biztosítás (1) budapest (4) bukás (1) csőd (1) dömping (1) egészség (5) energia (10) eu (4) euró (3) externália (2) fejlesztés (4) felsőoktatás (2) finanszírozás (12) fogyasztás (2) forint (5) fúzió (2) galopp (1) gazdaságpolitika (13) gazdaságtörténet (1) igazságszolgáltatás (1) infláció (1) infrastruktúra (2) ingyenebéd (3) internet (1) intézmények (3) járadékvadászat (5) jólét (2) karácsony (1) kereskedelem (5) kocsma (1) költségvetés (3) könyv (2) környezetszennyezés (2) környezetvédelem (2) korrupció (1) korrupicó (2) kovács ádám (2) közbeszerzés (1) közgazdaságtan (2) közlekedés (7) közpénzügyek (26) köztársaság (1) külgazdaság (3) liberalizáció (3) makroökonómia (3) média (1) mellékvonalak (1) migráció (1) mikroökonómia (2) mol (2) monetáris (7) monopólium (6) munka (3) munkanélküliség (1) művészet (5) nyilvánosság (2) oktatás (11) pénz (1) pénzügy (3) rádió (2) rendezvény (2) részvény (3) segély (1) sport (3) statisztika (1) szabadlovasok (1) szabályozás (16) szegénység (1) szegéynség (1) szellemi (2) szerkezetváltás (1) szolidaritás (4) támogatás (10) tandíj (1) társadalombiztosítás (2) termelés (1) tilos (3) tóth istván jános (1) tudomány (2) tulajdon (3) usa (2) választás (3) vállalatok (3) válság (8) vasút (5) vérpumpa (3) verseny (2) versenyképesség (4) Címkefelhő

Networked Blogs

Facebook követők

2009.03.20. 15:57 ingyenebéd

A bankokat régen korlátozni kellett volna

Szabadlovas jegyzet az indexen:

Márciusban várhatóan a parlament elé kerül az a törvénymódosító javasalat, [1] amely a bankok egyoldalú szerződésmódosításainak sok éve húzódó problémáit kívánja rendezni. Az indítvány legfontosabb pontjai: a bankok határozzák meg előre, milyen körülmények esetén árazhatják át egyoldalúan a hiteleiket, ezt a jelenleginél sokkal korábban és közvetlen értesítés útján is hozzák az adósok tudomására, illetve az ilyen egyoldalú emeléseknél az adósnak joga legyen díjmentesen előtörleszteni. A módosító indítvány ellen azonnal be is indult a lobbimunka: igen kritikusan nyilatkozott a Bankszövetség és negatív hangvételű cikkek jelentek meg a különböző újságokban (például az Indexen itt [2]). Pedig a törvénymódosítás iránya rendben van, és az időzítéséről is inkább azt mondhatjuk: jobb későn, mint soha.

Tovább

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenebed.blog.hu/api/trackback/id/tr181014544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theox 2009.03.20. 18:41:14

remek cikk egy neves közgazdásztól

antaldaniel 2009.03.21. 00:31:59

Egy jelentős összeget adnék annak a remek közgazdásznak, aki meg tudja mondani, hogy a cikkben emlegetett referencia-kamatláb mondjuk egy nyugat-európai tulajdonban lévő magyaországi bank esetében mi volna?

"a törvény egyáltalán nem tenné kötelezővé, hogy a bankok referencia-kamatlábhoz kötött hiteleket is kínáljanak, ez csupán egy lehetőség lenne, ami bővítené a magyar piacon elérhető termékek palettáját. Azok a hitelintézetek, amelyek látnak benne fantáziát és meg tudják oldani, kínálhatnak ilyen benchmark-alapú hiteleket a jelenlegi, szabadon változtatható kamatozású termékeik mellett is ... Transzparensebb bankok esetleg még azt is beírhatnák, hogy legfeljebb mennyivel - a brit piacon bizony ilyen is van. (Egyébként is érdemes lenne a külföldi példáknál nagyobb figyelmet szentelni az Európa legteljesebb jelzálogpiacával rendelkező, versenypárti Nagy-Britanniának a megcsontosodott kontinentális EU-tagországok helyett.) Vagyis a törvény nem tiltaná meg a hitelek átárazását, csak a banknak előre rögzítenie kellene, hogy mikor és mennyivel árazhat át!"

Na persze, Spanyolországban pedig nem sárga narancs terem. De mit csináljunk egy olyan országban, ahova nem süt annyit a nap?

pucorka 2009.03.21. 09:53:14

Bankok tegnap.A nagyapám a multszázd huszas évében épitési kölcsönt vett fel,az utolsó részletet 1946-ban fizette vissza (a világtöténelem legnagyobb inflációjának a végén) a törlesztő részlet nem ért egy gyufaszálat,de a Bank egyetlen Pengővel sem kért többet, a szerződésben kikötött összegnél. Ez a tisztesség.
Számomra mint antikomunista számára a legmegdöbbentőbb, hogy az utolsó MSZMP. egypárt rendszerű parlamentje nemszavazta meg az épitési hitelek megadóztatását, mert tudták, ezzel többezer családot taszitanak nyomorba. Majd az első szabadon választott parlament megszavazta. Becsapták a választókat, meggyalázták a tisztességet, mert véleményem szerin a szerződés és az adott szó megszegése a legaljasabb dolog a világon.

perro morado 2009.03.23. 21:27:51

Nem tudok nagyon sokat errol a teruletrol, de azt hiszem, az USA-ban alapvetoen ketfele jelzaloghitel van:

1) Fix kamatozasu: a szerzodesben foglalt kamatlab ervenyes, a pillanatnyi piaci kamatlabtol fuggetlenul

2) Valtozo kamatozasu: aktualis hitelkamat=piaci iranyado kamat + mondjuk x%

Az 1)-es valtozat kevesbe kockazatos a hitelfelvevo szamara, es igy a bank nyilvan valamennyi premiumot fog felszamolni az aktualis kamatlabhoz kepest. Cserebe viszont nem ugral a kamatlab. Nem tudom, a magyar bankok miert nem kepesek bearazni a kamat- es arfolyamvarakozasaikat, es egy olyan fix kamatozasu hitelkonstrukciot ajanlani, aminek a kamatpremiumaban ez mar benne van. (Bar amint az abra mutatja, ez az amerikai bankoknak se ment igazan, pedig nekik nem is nagyon kellett arfolyamkockazatot arazni.)

A 2)-es esetben nyilvan tobb kockazatot visel a hitelfelvevo, de nyerhet is ha a kamatlab (vagy arfolyam) kedvezo iranyba mozdul. (Mult nyaron az eros forint mellett, amikor senki nem panaszkodott, kellett volna megtakaritani a hitelfelvevoknek arra az esetre, ha a forint gyengulne.)

Kivancsi lennek arra, hogy ez a termekszerkezet az USA-ban mennyire a szabalyozas hatasara alakult ki, es mennyire a piaci verseny kenyszeritette ki.

theox 2009.04.10. 15:46:38

Szalai Ákos ugyanazon a napon megjelent cikke az indexen: index.hu/velemeny/jegyzet/2009/03/20/bank/
"Az adósok a hitelszerződés aláírásakor elfogadták azt, hogy a bank változtathat a feltételeken. [...] Persze elképzelhető, hogy a bank valóban nem tájékoztatta az adóst a változtatás lehetőségéről, vagy olyan feltételeket ír át, amelynek változtatásáról a szerződéskötéskor nem volt szó. Ez ellen tényleg lehetne és kellene tenni valamit. De ezzel a mostani tervezetek nem foglalkoznak." Állítja a szerző.

Most akkor mivan?
süti beállítások módosítása